Makkelie geeft fout bij VVV-strafschop toe: ‘Ik had dit moeten zien’

21 januari 2020

BSR/Soccrates

Scheidsrechter Danny Makkelie floot tijdens VVV-PSV niet zijn beste wedstrijd van het seizoen. Hij keurde een benutte strafschop van VVV Venlo goed, terwijl dat volgens de regels nooit had gemogen.


Had de penalty niet opnieuw moeten worden genomen omdat spelers te vroeg inliepen? "Dat klopt, strikt volgens de spelregels moet dat", vertelt Makkelie aan VTBL. "Het is lastig. Je moet tegenwoordig als scheidsrechter veel in de gaten houden bij een penalty. De nemer, de keeper, de mensen die eventueel te vroeg inlopen... Toch had ik dit zelf moeten zien, maar ik was te veel gefocust op de nemer."

Waar is die VAR dan?
Tegenwoordig zit er bij iedere wedstrijd in de Eredivisie een VAR mee te kijken. Had die niet even een seintje kunnen geven dat er iets niet in de haak was? "Het valt buiten het protocol. Stel: de bal was van de lat, paal of keeper terug het veld in gekomen en beroerd door een te vroeg inlopende speler, dan had een partij voordeel gehad van het te vroeg inlopen. In dat geval mag de VAR wel optreden."

Nieuwe regel
Als het aan de scheidsrechter ligt, wordt de regel voor het overnemen bij inlopende spelers gewoon aangepast. "Een keeper mag bij een penalty niet te snel van de lijn afkomen. Doet hij dat toch, maar gaat de penalty erin, dan telt de goal." Zo mag van Makkelie de regel voor inlopende spelers ook wel worden.