‘De manier van voetballen van PSV ligt Utrecht gewoon niet’

19 oktober 2019

Pim Ras

Voetbalclub FC Utrecht is de laatste jaren op eigen veld niet heel erg succesvol tegen PSV, dat zaterdagavond weer naar de Galgenwaard komt. 2 keer 1-5, een keer 1-7... Het was pas tot vorig seizoen dat er voor het eerst in 7 jaar weer eens niet verloren. Toen werd het 2-2. Waarom Utrecht zo vaak weggespeeld door de Eindhovenaren? AD zocht en vond de antwoorden.


"Het is de manier van voetballen van PSV, die ligt Utrecht gewoon niet", vertelt Utrechter Gerald Vanenburg, die tijdens zijn carrière bijna 200 wedstrijden voor PSV speelde. "Utrecht wil tegen iedereen ver van de goal spelen om snel druk te zetten, maar PSV is daarin heel gevaarlijk, dat is hun kracht. Je moet niet de ruimte in je rug weggeven."

FC Utrecht-icoon Gert Kruys vulde Vaantje aan. "PSV weet natuurlijk al jarenlang goed om te gaan met geboden ruimtes. Thuis ga je automatisch naar voren, de fanatieke aanhang heeft niet graag een ploeg die achterover gaat leunen in de Galgenwaard. In dit geval zou dat misschien wel verstandig zijn. Maar John van den Brom kennende... die houdt van de aanval kiezen. Dus ik verwacht toch een gedoseerd aanvallend Utrecht."

Volle bak
Kruys verheugt zich op het duel van zaterdag. "Een topaffiche. De sfeer in het stadion zal ook goed zijn, het is bijna uitverkocht. Ik ben benieuwd hoe Utrecht thuis in een topwedstrijd gaat spelen. Ik heb hoge verwachtingen, ik denk dat het voor Utrecht lekker is om tegen een ploeg te spelen die zich niet ingraaft. De jongens zullen er zin hebben, die zijn gebrand om wat recht te zetten na die onnodige nederlaag tegen Vitesse."

Vanenburg vindt PSV wel veel beter. "Gewoon, veel meer kwaliteit. Klaar. Met alle respect voor Utrecht, maar PSV heeft meer spelers die in potentie hogere kwaliteit kunnen leveren. Bij Utrecht heb je daar een paar spelers van, maar daar hangt ook alles vanaf. Verder heb je daar vooral spelers die niet het verschil maken."

Lastig
Waar PSV het de laatste jaren nog wel eens makkelijk heeft in de Galgenwaard, heeft Ajax het over het algemeen een stuk lastiger. Deze eeuw wonnen de Amsterdammers in competitieverband maar 6 keer in Utrecht. Kruys heeft wel een verklaring. "Utrecht-Ajax is een hele speciale wedstrijd. Tegen Ajax komen er ongekende krachten los, tegen PSV wat minder."

Vanenburg denkt dat het verschil specifieker is. "Ajax heeft niet de snelheid die PSV altijd voorin heeft, zij willen wel vooruit en hoog druk zetten. Daarom hebben zij het waarschijnlijk vaker lastig in Utrecht."