🎥 | Jaap de Groot ziet probleem bij Ajax: ‘Clubcultuur is niet veilig, evenwicht is weg’

7 juni 2023

Volgens Jaap de Groot heeft topclub Ajax een gigantisch probleem. Dat zei de welbekende sportjournalist van onder meer De Telegraaf dinsdagavond in de 1e uitzending van de nieuwe SBS6-talkshow Marcel & Gijs. De Groot meende dat de Amsterdamse organisatie is veranderd van een 'voetbalclub' naar een corporate bedrijf.


"Ik zei altijd: Ajax is geen voetbalclub, maar een club van voetballers", trapte De Groot zijn verhaal af. "Zij bepalen de ziel en de keuzes van de club. Kijk wie er nu mogen kiezen?", doelde hij op de directie. "Dat zijn geen voetballers."

Grote jongens
De Groot haalde de 'Fluwelen Revolutie' bij Ajax aan, die in 2011 plaatsvond onder aanvoering van wijlen gigant Johan Cruijff. "Toen bestond de ledenraad uit 8 oud-spelers", somde De Groot op. "Het technisch hart bestond toen uit Marc Overmars, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Edwin van der Sar. Dat zijn er al 12."

Hij ging nog even verder. "Daarbij zaten Theo van Duivenbode en Leo van Wijk toen in het bestuur. Dat zijn er 14 in totaal. Nu zijn het er 0. Het evenwicht is zoek. Er is geen verhouding meer. De clubcultuur moet veilig gesteld worden, want de afgelopen 2 tot 4 jaar is er héél veel misgegaan."

Strategie - Visie - Missie
Hij rondde af met een sneer naar de huidige directie en de inmiddels opgestapte oud-directeur Edwin van der Sar. "Ajax is veranderd van voetbalclub naar bedrijf. Er zijn allerlei beroepsbestuurders aangesteld voor belangrijke posities, maar in topsport zijn visionairs nodig. Als in: waar gaat de club heen? Deze mensen hebben lange cv's, passen op de winkel en zijn 'op zoek' naar juiste personen voor de club."