Mario van der Ende is klaar met de VAR: ‘Laat mij het maar doen’

24 februari 2020

ANP

De voormalige topscheidsechter Mario van der Ende is he-le-maal klaar met de manier waarop de VAR te werk gaat. Het is volgens hem een rommeltje. Een irritant VAR-carnaval waarin niets meer klopt.


"Zo kan het niet langer, het lijkt wel carnaval bij de scheidsrechters. Ja, ik zou daar best zelf willen gaan zitten, maar wel onder andere omstandigheden", zegt hij tegen de NOS.

Incidenteel of structureel?
"Bij PSV en AZ waren er situaties waarbij de VAR de beelden bestudeerde en had moeten ingrijpen, maar dat juist niet deed", zegt Van der Ende over de meest recente speelronde van de Eredivisie. "Of het incidenten zijn? Ja hallo, 5 incidenten in 2 dagen. Nee, dit is structureel!"

Oplossingen
Hij heeft wel wat oplossingen paraat. "Er is vorig jaar afgesproken dat de VAR ondersteunend moet zijn in plaats van corrigerend. Dat moet andersom, de VAR moet leidend zijn."

Corrigeren
En een scheids zou altijd scheids moeten zijn, niet de ene dag scheids, de andere dag VAR. "Dan durven ze elkaar ook meer te corrigeren. Nu houden de scheidsrechters elkaar de hand boven het hoofd."