Medische wereld verbijsterd: 'Nouri's reanimatie verliep dramatisch'
i

Proshots

Medische wereld verbijsterd: 'Nouri's reanimatie verliep dramatisch'

Trevor Wagener • 15:18, 07-01-2018 / Laatste Update: 21:27, 12-12-2023

De reanimatie van Ajacied Abdelhak Nouri in het oefenduel met Werder Bremen verliep volgens kenners op bijna alle gebieden dramatisch. De middenvelder had kennelijk nooit in een zogeheten stabiele zijligging gelegd mogen worden.

De hulpverleners die hem hielpen, verloren hierdoor kostbare tijd. Zij waren bezig met zijn tong en zagen daardoor mogelijk een hartstilstand over het hoofd. Dat zeggen 2 ervaren artsen tegen AD.

Kritiek op handelen

In de medische wereld is er veel kritiek op de hulpverlening die de 20-jarige Appie OP het veld werd verleend, maar niemand durft dat openlijk te zeggen. Ook de 2 artsen die de beelden van het drama op 8 juli vorig jaar hebben gezien, willen anoniem blijven. Al zijn ze het eens over de conclusie. "Er had meteen gereanimeerd moeten worden."

Ajax-fysiotherapeut Ronald Vermeer was als 1e bij Nouri, nadat die tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk in elkaar was gezakt. Kort daarna meldde ook clubarts Don de Winter zich naar de voetballer. Op de beelden is te zien hoe ze Nouri op zijn zij draaien en zich focussen op een waarschijnlijk ingeslikte tong.

Veelgemaakte fout

Nouri werd in een stabiele zijligging gelegd, maar dat wordt in de medische wereld nooit meteen gedaan. Wel gebeurt dat vaak op het voetbalveld en dat is een veelgemaakte vergissing.

"Je tong kan iets naar achteren zakken, maar je kunt ‘m niet inslikken en daardoor stikken", zegt een Spoedeisende Hulp-arts. "Nouri werd in een stabiele zijligging gelegd, maar dat wordt in de medische wereld nooit gedaan. Tenzij iemand dronken is en gaat braken."

'Niks doen'

De procedure is simpel, vindn de artsen. Als iemand onwel wordt, moet er eerst gekeken worden of hij of zij aanspreekbaar is. Daarna wordt de pols gecheckt op een hartslag. "Is die er niet of er is twijfel, dan ga je reanimeren. Aan de tong trekken en in een stabiele zijligging leggen, is in feite hetzelfde als 'niks doen'."

Grijs hoofdje

Bij Nouri waren, binnen een paar minuten, wel 2 Oostenrijkse hulpverleners met een defibrillator het veld op gerend. Alleen: het apparaat werd bij zijn voeteneind in het gras gelegd en niet gebruikt. "Op een foto zie je dat het gezicht van Nouri helemaal grauw is", aldus de SEH-arts. "Zo zie je eruit als je dood bent. Aan zijn blik zie je dat het niet goed gaat..."

Die kostbare minuten die dus verloren gingen, kunnen nu dus naderhand verschrikkelijk zijn. Hoe langer de hersenen geen zuurstof kregen, des te groter viel de schade uit. "Ik zag op de beelden geen bewegingen die passen bij een reanimatie", zegt een andere arts.

Gemiste diagnose

"Dat was over een vrij lange periode. Als er 5 minuten niet gereanimeerd is, treedt beschadiging van de hersenen op. Hoe langer het duurt, hoe ernstiger de beschadiging." In dit geval lijkt het alsof de aanwezigen de diagnose gemist hebben en pas laat in de gaten hadden dat Nouri een hartstilstand had. Volgens de 'andere arts' leert elke dokter tijdens de opleiding de procedures rond een reanimatie.

"Ik kan me niet voorstellen dat een sportarts die cursus niet heeft gehad. Je mag verwachten dat hij daarin onderlegd is. In dit geval lijkt het alsof ze de diagnose gemist hebben en pas laat in de gaten hadden dat Nouri kampte met een hartstilstand."

Nalatigheid

De SEH-arts heeft zelf in vergelijkbare gevallen bij jonge mensen gezien dat een defibrillator op een wonderlijke wijze iemand weer kan oplappen. "Je weet nooit wat de uitkomst bij Nouri was geweest. Maar hij had de kans om er goed uit te komen. Die kans heeft hij nu niet gehad."

De SEH'er verwijt de club een hoop nalatigheid. "Ajax zegt elke keer dat er goed is gereanimeerd, maar ook op basis van tv-beelden durf ik te zeggen dat dat niet zo is. De reanimatie was dramatisch. Ik heb nog geen collega gesproken die het niet met me eens is. In feite is er 8 minuten niks gedaan."

Rechtszaak incoming?

De familie Nouri heeft inmiddels contact met een letselschadeadvocaat. Die brengt binnenkort zijn conclusies van eigen onderzoek naar buiten. Hij onderzocht de hulpverlening en het nieuws dat de KNVB en Ajax al in 2014 wisten dat Nouri een hartafwijking had. Als blijkt dat bij de reanimatie fouten zijn gemaakt, kan de familie Ajax wettelijk voor het gerecht slepen!