Dit móet er volgens de KNVB allemaal beter rondom de videoscheids

12 oktober 2018

Pro Shots

De videoscheids is inmiddels ingeburgerd in de Eredivisie, maar helemaal vlekkeloos loopt het systeem nog niet. Voetbalbond KNVB is tevreden over het gebruik van het technische middel, al móet er wel het een en ander beter. Met name in de communicatie valt veel winst te halen, stellen ze.


Vind jij de videoscheids al van meerwaarde?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


"We merken dat er draagvlak is voor de VAR. Duidelijke fouten die gecorrigeerd worden, dat begrijpen mensen. Maar tevreden wil nog niet zeggen dat we klaar zijn", aldus Mike van der Roest, namens de KNVB betrokken bij het project, tegenover de NOS.

"We moeten niet verslappen. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Denk dan aan de uitleg van het protocol en de communicatie en samenwerking tussen de VAR en de scheidsrechter."

Praten, praten, praten!
Volgens Van der Roest verloopt de communicatie tussen de scheids en videoref niet vlekkeloos. "We merken dat die communicatie nog duidelijker kan", stelt hij.

"Als je gaat praten moet je goed naar elkaar luisteren. In een stadion is dat weleens lastig. Dan moet de opdracht van de scheidsrechter aan de VAR kort en bondig zijn en moet je zorgen dat de man je hoort. Als scheidsrechter moet je duidelijk laten weten of je iets gehoord hebt. Dat klinkt basic, maar daar valt winst te behalen."

Uitleg richting publiek
Dan is er nog een probleem wat verholpen moet worden: de communicatie richting het volk. "Kijk naar Ajax-AZ. Daar wordt een penalty teruggedraaid omdat in de aanloop naar de strafschop buitenspel wordt geconstateerd", blikt Van der Roest terug.

"'De VAR is toch voor een strafschop en niet voor buitenspel?', vragen mensen zich af. Dat klopt, maar de strafschop was niet toegekend als er voor buitenspel was gevlagd. Zo'n geval behoeft uitleg. Ik denk dat we met z'n allen wat geduld moeten hebben voordat iedereen in de gaten heeft hoe het VAR-protocol werkt."