NAC’er Manu Garcia voelt de derby: ‘Sterven op het veld en bloed moet vloeien’

7 december 2017

Pro Shots

De Eredivisie start vrijdagavond met dé derby van Brabant: Willem II - NAC Breda. De spelers van de club uit Breda hadden Jelle ten Rouwelaar nodig om het derby-gevoel te krijgen, maar dat is wel gelukt.


Spanjaard Manu Garcia, die bij NAC op het middenveld speelt, voelt de derby al in zijn aderen. Ook al heeft hij niks met Breda of Tilburg. Maar hij kan de derby wel vergelijken met een derby uit zijn geboortestreek: Sporting Gijon-Real Oviedo. "Ik kom zelf uit Oviedo, maar door mijn aderen stroomt Sporting. Het is een beetje hetzelfde als iemand die in Tilburg woont en voor NAC springt", zegt hij tegen BN/De Stem.

'Sterven op het veld'
"Het zal ongeveer hetzelfde zijn als Oviedo – Sporting, met die gedachte ga ik de wedstrijd in. En dan is het vol gas geven en sterven op het veld. Als jeugdspeler én supporter van Sporting heb ik geleerd dat op zo'n dag alleen winnen telt, hoe maakt niet uit. Veel is daarbij geoorloofd, de fans mogen geen vervelende week hebben."


'Bloed moet vloeien'
Ten Rouwelaar, cultheld en jarenlang keeper van NAC, weet wat het is om de derby te spelen. De laatste 2 edities verloor hij. Dus gaf hij een hoorcollege aan de spelersgroep, die uit 9 nationaliteiten bestaat. ,,De zege op Feyenoord was bijzonder, maar ik heb al begrepen dat Willem II dé wedstrijd van het jaar is. Dat daar niets tegenop kan en dat ‘Feyenoord’ weinig voorstelt in vergelijking met de derby. Binnen het team is er veel over gepraat deze week. Als er vrijdag bloed moet vloeien, zal er bloed vloeien."

Wat er in ieder geval niet zal vloeien, is bier. Supporters van beide clubs worden drooggelegd door de gemeente.