Nederland doet uitstekende zaken op de UEFA-coëfficiëntenlijst ten opzichte van Oostenrijk

16 augustus 2019

Soccrates Images

Nederland heeft prima zaken gedaan op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Ajax, PSV, Feyenoord én AZ gingen door in Europa. Oostenrijk, de voornaamste concurrent voor de belangrijke 11de plek, zag Austria Wien sneuvelen. Wel ging LASK Linz door naar de play-offs van de Champions League. Hoe staan 'we' er na deze Europese week voor op de lijst?


Nederland pakte in totaal 3 punten: Ajax (3-2 winst tegen PAOK) en AZ (4-0 winst tegen Mariupol) zorgden ieder voor 1 punt en daar kwamen nog 2 keer 0,5 punten bij door de remises van PSV (0-0 tegen FK Haugesund) en Feyenoord (1-1 tegen Dinamo Tbilisi). Dat betekent dat 'we' 0,600 punten pakten voor de UEFA-coëfficiëntenlijst. Hoe dan? Heel simpel: 3 punten delen door de 5 ploegen die Europees actief zijn of waren (dus ook FC Utrecht).

Hoeveel punten pakte Oostenrijk?
LASK Linz won op dinsdag van FC Basel en stootte door naar de beslissingsvoorronde van de Champions League. Die zege leverde Oostenrijk 1 punt op, maar Austria Wien daarentegen pakte 0 punten. Deel dat ene verdiende punt door 5 - want er zijn of waren 5 Oostenrijkse clubs actief in Europa - en je komt uit op 0,200 punten voor de lijst.

Zo zag de stand er vóór deze Europese week uit:

11. Oostenrijk: 28.325
12. Nederland: 27.550

Zo ziet de stand er nú uit:

11. Oostenrijk: 28.525
12. Nederland: 28.150

Gevaren
Toch moeten 'wij' ons nog zeker niet rijk rekenen. Zo heeft Oostenrijk al 3 ploegen zeker in de groepsfase van een Europees toernooi. FC Red Bull Salzburg speelt Champions League en Wolfsberger AC Europa League. Doordat LASK Linz de play-offs van de Champions League wist te halen, zijn ook zij verzekerd van een plekje in de groepsfase van de Europa League. Winnen zijn de play-offs, spelen ze volgend jaar groepsfase Champions League.

Nederland heeft met Ajax dus ook al 1 team dat zeker is van groepsfase Europa League. Maar de Amsterdammers zijn erop gebrand om de groepsfase van het miljardenbal te halen. PSV, Feyenoord en AZ moeten ervoor zorgen dat 'wij' met zeker 4 ploegen de groepsfase van een Europees toernooi ingaan.

Tsjechië de pineut
Tsjechië, de nummer 13 op de lijst van de UEFA, verloor donderdagavond liefst 3 teams en maakt daarom een pas op de plaats. Mlada Boleslav ging kopje onder tegen Steaua Boekarerst, Viktoria Plzen won maar zag Antwerp doorgaan en ook Sparta Praag werd uitgeschakeld in Turkije tegen Trabzonspor. De Tsjechen hebben nu 25.700 punten op de UEFA-ranglijst en nog maar 1 ploeg actief: Slavia Praag in play-offs van de Champions League.

Speelschema:

APOEL Nicosia - Ajax (Champions League)
LASK Linz - Club Brugge (Champions League)

PSV - Apollon Limassol (Europa League)
Feyenoord - Hapoel Beer Sheva (Europa League)
AZ - Antwerp (Europa League)