Nederland wint met dikke cijfers van Wit-Rusland: 4-1

Trevor Wagener • 00:32, 08-10-2016 / Laatste Update: 07:12, 05-01-2024

Het Nederlands elftal heeft in de 2e WK-kwalificatie wedstrijd goede zaken gedaan. Nadat Oranje in Zweden met 1-1 gelijkspeelde, was het in De Kuip Wit-Rusland overtuigend de baas: 4-1

De mannen van bondscoach Danny Blind joegen in de openingsfase van de wedstrijd op een vroeg doelpunt. Oranje zette de Wit-Russen op eigen helft flink onder druk en hield in balbezit het tempo hoog. In de eerste 10 minuten mistten Kevin Strootman en Vincent Janssen enkele opgelegde kansen.

Hoofdrolspeler

Quincy Promes eiste een hoofdrol op in het stadion van Feyenoord. De aanvaller van Spartak Moskou tekende na een kwartier voor de openingstreffer. Het betekende voor Promes' zijn eerste goal in dienst van Oranje. Toen Virgil van Dijk's goal - onterecht - vanwege buitenspel werd afgekeurd, schoot Promes opnieuw raak. Zijn schot verdween via flink wat Wit-Russische benen achter doelman Andrey Gorbunov.

Tevergeefs Wit-Russisch offensief

Nog voor rust zetten de Wit-Russen, die tot dan toe geen rol van betekenis konden spelen, behoorlijk aan. Dit leidde tot een kans van Mikhail Gordaichuk. Daar waar Nederland geen penalty kreeg voor vermeend hands, was arbiter Craig Thompson ook onverbiddelijk bij een handsbal van Van Dijk.

Direct na rust gebeurde dan toch waar heel De Kuip bang voor was. Aleksei Rios maakte vanaf de aftrap 2-1 en de bal lag letterlijk weer bij Nederland. Vincent Janssen liet zich vervolgens zien. De spits van Tottenham Hotspur raakte de paal, maar uit die poging tekende Davy Klaassen voor de 3-1. De geprikkelde Janssen gooide de wedstrijd daarna op slot door van buiten het strafschopgebied de bal in de kruising achter een kansloze Gorbunov te plaatsen.

— Sjimmie (@ikbensjimmie) 7 oktober 2016

Op zoek naar de 5e

Het verzet van de Wit-Russen was na de 4e goal definitief gebroken en Oranje kon vrijuit voetballen. Het elftal ging nog op zoek naar de 5e goal, maar Wijnaldum zag zijn schot afketsen op de paal. Frankrijk, een van de concurrenten van Oranje in de kwalificatiereeks, won van Bulgarije. Beide landen staan nu gedeeld bovenaan met 4 punten uit 2 duels.