Bas Nijhuis wil na discutabele strafschoppen praten over de rol van de VAR

24 februari 2020

Pim Ras Fotografie

Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf Feyenoord en Fortuna Sittard zaterdagavond een discutabele strafschop, na ingrijpen van Sander van der Eijk, die toen VAR was. Nijhuis geeft nu zelf aan dat hij graag in Zeist met de KNVB wil praten over het gebruik van de video-assistent.


Een ongelukkige botsing tussen Rota en Bozeník bezorgde Feyenoord een strafschop. Fortuna Sittard kreeg er eentje omdat Justin Bijlow op Felix Passlack botste nadat de Duitse gelegenheidsaanvaller had gekopt.

Trainer Dick Advocaat van Feyenoord vond de penalty die zijn ploeg kreeg niet terecht. Zijn collega Sjors Ultee van Fortuna was het daarmee eens. Advocaat vond de strafschop van Fortuna "ook apart, maar iets meer in de richting", net als Ultee.

Praten in Zeist
Nijhuis had achteraf ook twijfels bij de strafschop van Feyenoord. "Ik kreeg beelden te zien waarin Bozeník geduwd werd en een tik tegen zijn benen kreeg."

"Ik kreeg dat vanuit allerlei hoeken en standpunten te zien en naar aanleiding daarvan gaf ik een penalty. Het was een overtreding omdat ik zag dat Bozeník gewoon een tik kreeg van een speler.’'

Nijhuis vond de pingel van Fortuna terecht, maar ziet ook dat er veel verwarring is. "Ik vraag me af of dit iets voor de VAR is. Daar moeten we zeker over gaan praten deze week in Zeist. Maar ik word geroepen, ik zie de beelden en ik geef een penalty.’'