Ongekende spanning in de Jupiler League: Jong Ajax, Fortuna en NEC winnen allemaal

Pro Shots / Niels Boersema

admin • 23:52, 20-04-2018 / Laatste Update: 14:16, 07-01-2024

De bloedstollende ontknoping in de Jupiler League gaat helemaal door tot de allerlaatste speelronde. Koploper Jong Ajax, nummer 2 Fortuna Sittard en nummer 3 NEC wonnen allemaal hun potjes. Jong Ajax kwam met de schrik vrij tegen Volendam (1-2), Fortuna won op bezoek bij Jong Utrecht (0-1) en NEC maakte geen fout tegen Jong AZ (2-0).

NEC maakt geen fout

Voor de Nijmegenaren was de opdracht simpel: winnen. Deden ze dat niet en Fortuna won, dan promoveerden de Limburgers en mocht NEC zich gaan opmaken voor de play-offs. Zover kwam het uiteindelijk nog niet voor NEC. Makkelijk ging het zeker niet, maar Jong AZ werd wel verslagen met 2-0. Pas na een uur spelen kon het fel aanvallend spelende NEC de doorbraak forceren. Anass Achahbar kon van dichtbij simpel binnentikken. Vlak voor tijd besliste Arnaut Groeneveld de wedstrijd definitief met de 2-0.

Heel dicht bij promotie

Voor Fortuna Sittard brak een van de belangrijkste avonden in de clubgeschiedenis aan. Gesteund door 1200 uitsupporters verdeeld over 25 bussen werd de nummer 2 van de Jupiler League gesteund in de Galgenwaard.

Net als NEC had ook Fortuna aardig wat moeilijkheden met een jeugdploeg, toch wist het te winnen van Jong FC Utrecht. Lars Hutten maakte na een klein uur spelen de enige goal van de wedstrijd. Dat betekent dat als Fortuna de laatste wedstrijd thuis wint van Jong PSV de club voor het eerst sinds 2002 promoveert naar de Eredivisie.

Jong Ajax met de schrik vrij

Voor Jong Ajax werd het bijna een pijnlijke avond in Volendam. Via Dani de Wit kwamen de Amsterdammers op voorsprong, maar met de laatste trap in de 1ste helft maakte Volendam gelijk via Gerry Vlak. In de 2de helft ging het heel moeizaam voor Jong Ajax en had het een invaller nodig om toch de 3 punten uit het vuur te slepen. Kaj Sierhuis scoorde de bevrijdende 1-2 in minuut 82.

Dat betekent, met de uitslagen van vanavond, dat Jong Ajax als koploper de allerlaatste speelronde ingaat. De voorsprong op Fortuna is slechts 1 puntje. NEC heeft een achterstand van 3 punten op Jong Ajax. Als Jong Ajax kampioen wordt, promoveert de nummer 2 (nu dus Fortuna) rechtstreeks naar de Eredivisie. De nummer 3 speelt play-offs. De laatste speelronde wordt volgende week zaterdag afgewerkt. Alle wedstrijden beginnen dan om 19.45.