Ook deze ‘mislukte’ Ajacieden maakten later een miljoenentransfer in het buitenland

15 januari 2020

ANP

Dat was even met de ogen knipperen voor Ajax-fans. Stond het er nou echt? Stanislav Lobotka vertrekt voor 20 miljoen euro van het Spaanse Celta de Vigo naar Napoli?! En dat was die middenvelder die niet eens wist uit te blinken tijdens een jaartje Jong Ajax. Gelukkig voor de Slowaak is hij niet de enige...


Er zijn namelijk nog wel wat meer 'mislukte' Ajacieden die later een miljoenentransfer maakten in het buitenland. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Felipe Luis
Misschien wel het bekendste voorbeeld. De Braziliaan bivakkeerde tijdens het seizoen 2004/2005 op huurbasis in Amsterdam, maar wist niet te overtuigen. Ajax maakte dan ook geen gebruik van de optie tot koop en stuurde de verdediger terug naar zijn vaderland. Jaren later trok Atlético Madrid hem voor 12 miljoen euro aan, waarna Chelsea ook nog een keer 20 miljoen euro voor Luis neertelde. Een jaartje Londen bleek echter niet het gewenste resultaat op te leveren en dus kocht Atlético hem weer terug voor 16 miljoen.

Aras Özbiliz
Stond lang te boek als een groot talent uit de jeugdopleiding en speelde ook wel wat wedstrijden in het 1e. Toch besloot Ajax hem in 2012 voor 3 miljoen euro te verkopen aan Kuban Krasnodar, waarna Özbiliz helemaal opbloeide in de Russische competitie. Na 1 goed seizoen werd hij namelijk voor 8 miljoen euro verkocht aan Spartak Moskou. Lekker bedrag!

Nicolás Lodeiro
Werd ooit naar Ajax gelokt om landgenoot Luis Suarez te laten blijven en stiekem werd er ook wel wat meer gehoopt van de middenvelder. Toch wist de Uruguayaan niet echt door te breken en vertrok hij naar Brazilië. Daar speelde Lodeiro een paar jaar, om in 2015 voor bijna 5 miljoen euro over te stappen naar Boca Juniors. Seattle Sounders FC, de club waar hij nu speelt, nam hem in 2016 weer voor 5,5 miljoen euro over.

Hyun-jun Suk
Het verhaal is inmiddels bekend. De Zuid-Koreaan stond met zijn voetbalschoenen te wachten bij de trainingen van Ajax en Martin Jol vond het wel geinig om hem een keertje mee te laten trainen. Sun overtuigde, kreeg een contract(je), maar toch namen de Amsterdammers al weer snel afscheid van hem. De avonturier zich zijn heil - na eerst een kortstondig verblijf bij FC Groningen - in Portugal, waar hij opviel bij Marítimo. Al-Ahli Djedda uit Saoedi-Arabië was vervolgens zo gek om 3 miljoen euro te betalen voor Suk. Na heel wat omzwervingen belandde hij bij FC Porto, dat hem ook weer van de hand deed (voor 2 miljoen naar het Franse Troyes). Ook daar bleef Suk niet lang: Troyes verkocht hem voor 3 miljoen aan Reims.