Openhartige Merel van Dongen: ‘Eerste openlijke homo-voetballer verdient bijzondere status’

11 januari 2019

BSR

OranjeLeeuwin Merel van Dongen heeft in een mooi diepte-interview met het NRC gezegd dat het vrouwenvoetbal grote stappen heeft gemaakt. Ook zei ze dat het wereldwijde voetbal wat minder conservatief moet gaan denken over homoseksuelen in de (mannen)voetballerij.


Dit onder meer omdat het vrouwenvoetbal voor lange tijd werd gestigmatiseerd als een '11 potten die tegen een balletje trapten', een homo-sport dus, volgens Van Dongen, die zelf samen is met Real Betis-ploeggenoot Ana Romero. Ook ergerde zij zich aan de kwetsende, homofobe Nashville-verklaring van afgelopen week. Daar tekenden conservatie christenen een anti-homo verklaring.
Haters
Zelf ervoer de speelster van Oranje homohaat toen ze voetbalde terwijl ze aan de Uni van Alabama studeerde. "Daar had je nog echte rednecks. Iemand zei gewoon dat hij zijn toekomstige zoon zou slaan als hij gay zou zijn. Toen stond ik op en zei ik dat ik gay was. Ik vroeg hem wat hij er nog steeds van vond en of hij het recht in mijn gezicht durfde te zeggen."

Volgens haar werd het onderwerp homo's in de voetballerij naar de achtergrond gedrukt door het succes van de Oranje-dames. Van Dongen vindt dat het onderwerp ten alle tijden bespreekbaar moet zijn en dat het geen donder uitmaakt van wie je houdt. Ook is ze van mening dat het mannenvoetbal een rolmodel nodig heeft.

Legend
"Als ik een man was, had ik het geweten. Dan zou ik als bekende voetballer zeker uit de kast zijn komen. Bij iedere grote beweging of gebeurtenis hoort een naam. Jackie Robinson was de 1e zwarte honkballer in de Major League, Barack Obama de 1e zwarte president van de VS. De 1e openlijke homo-voetballer in het profvoetbal zou wat mij betreft net zo’n bijzondere status krijgen." Lees hier het hele interview!