Oranje onder 17 is Europees kampioen na dikke zege op Italië

BSR/SOCCRATES

Brian Vesseur • 21:21, 19-05-2019 / Laatste Update: 15:01, 07-01-2024

De jongens van Nederland onder 17 zijn kampioen van Europa geworden! In de finale van het EK in Ierland waren zij dik te sterk voor Italië: 4-2.

In het elftal van bondscoach Peter van der Veen stonden 6 Ajacieden! Liverpool, Hoffenheim, Feyenoord, AZ en Chelsea leverden allemaal 1 speler af. De 17-jarige Sontje Hansen - speler van Ajax - schoot Oranje na 20 minuten spelen op voorsprong tegen Italië.

Italianen maken het spannend

Naoufal Bannis maakte er na bijna 40 minuten spelen 2-0 van. Ian Maatsen zorgde op slag van rust voor de 3-0. Na 10 minuten spelen in de tweede helft zorgde Lorenzo Colombo voor een schitterende aansluitingstreffer. De nummer 9 van de Italianen, die op de bank begon, nam de bal in 1 keer uit de lucht in het strafschopgebied. De Nederlandse doelman Calvin Raatsie was kansloos: 3-1.

Gouden wissel

In de 69e minuut liet de bondscoach nóg 2 Ajacieden invallen. Naci Ünüvar en Neraysho Kasanwirjo kwamen in het veld. Nog geen minuut later scoorde Ünüvar meteen de 4-1! Een lekkere meevaller, want Oranje werd even daarvoor flink onder druk gezet door Italië. Colombo - die het Italiaanse doelpunt scoorde - zette flinke druk op de Nederlandse verdediging.

Colombo wist in de slotfase van het duel nog een keer te prikken. De spits profiteerde van een matige uittrap van Raatsie en schoot van een meter of 25 snoeihard raak: 4-2.

Back-to-back

Vorig jaar werd Oranje onder 17 ook Europees kampioen. Ook toen werd Italië verslagen in de finale. Dat gebeurde destijds na strafschoppen.

🔶| #OranjeO17 start straks met dezelfde elf spelers.

De aftrap is om 17.30 uur, de wedstrijd is live te zien via https://t.co/I4mZaXFxwN en @NPO1Extra.#U17EURO #NEDITA pic.twitter.com/ew4mjdhxhH