Oranje of Marokko? Laatste jaren kiezen spelers steeds vaker voor ‘Leeuwen van de Atlas’

12 maart 2019

Beeldbewerking Sportnieuws

Het is en blijft een moeilijke kwestie: kiezen tussen het Nederlands of Marrokaans voetbalelftal. De volgende speler die waarschijnlijk de knoop door moet gaan hakken is PSV'er Mohammed Ihattaren. Wat valt er op als we kijken naar het verleden? Steeds vaker kiest men voor Marokko.


Eigenlijk golft het een beetje op en neer. Begin jaren 2000 kozen Nederlandse Marokkanen zonder enige twijfel voor Oranje. Waarom? Het Nederlands elftal had meer aanzien destijds dan dat van Marokko. De laatste jaren zijn die verhoudingen wat verschoven.

Hoe zit het met de keuzes, check het hieronder:

Nederland

Khalid Boulahrouz: 35 interlands
De Kannibaal kende een ietwat vreemde carrière. Hij debuteerde bij Oranje namens RKC in 2004. "Mijn keuze was: ja of nee zeggen tegen het Nederlands elftal. Ik hoefde niet tussen twee partijen te kiezen", sprak Boulahrouz over zijn keuze voor het Nederlands elftal tegenover de VARA Gids.

Inmiddels is Boulahrouz al een tijdje gestopt. Zijn laatste interland speelde hij op het teleurstellende EK van 2012. Toen deed hij mee in de verloren wedstrijd tegen Portugal (2-1).

Ibrahim Afellay: 53 interlands en 7 doelpunten
Voor Ibi was de keuze al wat lastiger. Zowel de Marokkaanse als Nederlandse voetbalbond wilde hem maar al te graag. Uiteindelijk koos Afellay voor Oranje en maakte hij in 2007 zijn debuut. Hij deed uiteindelijk mee bij de EK's van 2008 en 2012 en schopte het met Nederland tot de finale van het WK in 2010.

Inmiddels is Afellay clubloos en speelde hij zijn laatste interland in maart 2016 tegen Engeland. Die werd met 1-2 gewonnen.

tekst loopt door onder video
Otman Bakkal: 1 interland
In 2009 koos de destijds PSV'er voor een carrière bij het grote Oranje, maar verder dan 8 minuten in een oefeninterland tegen Paraguay kwam hij niet. Omdat het een oefenduel betrof, kon Bakkal nog overstappen naar Marokko. Dit is echter niet gebeurd.

Adam Maher: 5 interlands
Doorliep alle jeugdelftallen van het Nederlands elftal en iedereen was dan ook blij dat hij voor Oranje koos. In zijn tijd bij AZ gold hij als extreem groot talent. Bij PSV stagneerde het echter, waardoor hij via omwegen weer terugkwam bij AZ. Inmiddels is hij daar weer een van de vaste waardes dus wie weet zit er een uitverkiezing voor Oranje in.

Maher speelde zijn laatste interland in 2013 toen het Nederlands elftal Andorra versloeg in de WK-kwalificatie.

Anwar El Ghazi: 2 interlands
Er was grote twijfel bij de toenmalig Ajacied, maar uiteindelijk hakte hij de knoop door en koos hij voor Nederland. "Ik zag daar meer toekomst voor mij. In de familie waren de reacties verdeeld. Mijn vader had het liever anders gezien", sprak El Ghazi tegenover ELF Voetbal over zijn beslissing.

Verder dan 2 interlands kwam El Ghazi, die momenteel op huurbasis bij Aston Villa speelt, niet. Zijn laatste cap was in de verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië: 2-3.

Marokko

Mbark Boussoufa: 64 interlands en 7 doelpunten
Marco van Basten wilde de straatvoetballer uit Amsterdam graag bij zijn selectie halen, maar daar had Boussoufa geen trek in. Zijn hart lag bij het Marokkaanse elftal.

Karim El Ahmadi: 53 interlands en 1 doelpunt
Twijfelde geen moment tussen Marokko en Oranje. In 2008 debuteerde hij voor zijn land en afgelopen zomer op 33-jarige leeftijd pikte hij nog even het WK mee.

Nordin Amrabat: 51 interlands en 5 doelpunten
Zat in 2008 bij de voorselectie voor het Nederlands olympisch elftal van de Spelen van Bejing. Uiteindelijk koos bondscoach Foppe de Haan niet voor hem. Dus besloot hij in 2009 voor een avontuur als international van Marokko te kiezen. En met succes. Afgelopen zomer was hij met de Leeuwen van de Atlas aanwezig op het WK in Rusland.

Ismaïl Aissati: 2 interlands
Had als 16-jarige de wereld aan zijn voeten, maar wist zijn potentie nooit echt waar te maken. In 2011 koos hij voor het Marokkaanse elftalen speelde hij gelijk 2 interlands. Dat bleef het tot nog toe ook bij voor Aissati, die bij Denizlispor in Turkije voetbalt.

Hakim Ziyech: 22 interlands en 10 doelpunten
In oktober 2015 brak er zowaar een rel los in Nederland toen Ziyech bekendmaakte niét voor Oranje uit te komen. Fans van het Nederlands elftal konden niet geloven dat Danny Blind, destijds bondscoach, niet meer moeite deed om de inmiddels sterspeler van Ajax te overtuigen.

"Ik was dicht bij een debuut bij Oranje. Maar ik liep een enkelblessure op", sprak Ziyech over zijn keuze tegenover het Algemeen Dagblad. Guus Hiddink wilde hem speelminuten geven tegen Letland. Het liep echter anders en Hiddinks opvolger Blind zag geen haast om Ziyech bij de selectie te halen.

In de zomer was hij actief met Marokko op het WK.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Een hoog 'Nederland-gehalte' op het WK in Rusland - © Getty ImagesSofyan Amrabat: 8 interlands
Maakte in maart 2017 zijn debuut voor Marokko nadat hij een 'aanbieding' van het Nederlands elftal afsloeg. Ook hij was van de partij in Rusland, maar moest het doen met 14 minuutjes als invaller tegen Iran.

Noussair Mazraoui: 1 interland
Debuteerde pas in september vorig jaar voor Marokko. De Ajacied had nog een gesprek met bondscoach Ronald Koeman, maar zijn keuze stond al vast.

"Meneer Koeman heeft een voortreffelijk verhaal verteld en presenteerde het plan dat hij voor mij had. Dat maakte indruk en ik ben ook echt vereerd dat hij deze moeite voor mij heeft gedaan", sprak de rechtsback destijds. Toch viel de keuze niet op Oranje.

Oussama Idrissi: 0 interlands
In februari maakte Idrissi bekend uit te willen komen voor Marokko. Dat terwijl hij toch verschillende interlands speelde voor jeugdelftallen van Oranje. Deze week werd hij door bondscoach Hervé Renard opgeroepen voor de definitieve selectie.