Oranje naar finale Nations League na meeslepend duel met Engeland (video's)

admin • 01:22, 07-06-2019 / Laatste Update: 04:03, 06-01-2024

Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League! Oranje won donderdagavond na een meeslepend duel (inclusief verlenging) met 3-1 van Engeland in Guimarães.

Nederland kende een zwakke 1e helft. Zoals vaker tijdens de wedstrijden onder Ronald Koeman moest Oranje zoeken naar vorm. Ook Engeland was niet denderend en daarom was het pijnlijk dat de Britten wél wisten te scoren. Niet dat ze hier zelf iets aan hoefden te doen: Matthijs de Ligt ging in de fout en gaf daarna een strafschop weg. Marcus Rashford - het slachtoffer - ontfermde zich over het leer en schoot de bal koel achter Jasper Cillessen.

De Ligt weer de held

Oranje wist dus wat het moest doen in de 2e helft: een gelijkmaker zien te produceren. Deze liet lang op zich wachten, maar in de 73e minuut was het dan eindelijk zover. Uit een hoekschop korte uitgerekend De Ligt snoeihard raak. Hij maakte zijn fout zo meer dan goed.

Bedankt, VAR!

Binnen de reguliere speeltijd werd vervolgens niet meer gescoord. Nou ja, er werd nog wel een doelpunt gemaakt, maar deze telde niet. De VAR wees uit dat Jesse Lingard millimeters buitenspel stond. De goal werd dus afgekeurd.

Promes doet het

De verlenging moest dus uitwijzen via er naar de finale van deze 1e Nations League zou gaan. Geklungel van de Engelsen zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland dit werd. John Stones liet zich verrassen door Memphis, maar de aanvaller van Nederland kwam Pickford tegen op zijn pad. De bal kwam daarna bij invaller Quincy Promes terecht, die hem via Kyle Walker in het doel frommelde.

Vlak voor het einde mocht Promes nóg een keer juichen en nu wel voor een goal van hemzelf. Op aangeven van Memphis - die profiteerde van nieuw gerommel in de Britse verdediging - prikte Promes beheerst raak.

Finale tegen Portugal

Tegenstander in de finale is Portugal. Het thuisland won woensdag met 3-1 van Zwitserland in de andere halve finale. De eindstrijd vindt zondag plaats in Porto (20.45 uur).