Dramatisch Oranje kan rekenen op new kid Cody! PSV'er en Klaassen doen Senegal pijn in slotfase

Eimert Pruis • 20:00, 21-11-2022 / Laatste Update: 08:46, 07-01-2024

Worden we wereldkampioen!? Het begin lijkt nergens op, maar de 3 punten zijn binnen. We danken new kids on the block Cody Gakpo en Andries Noppert voor winst op Senegal: 2-0. Ook Davy Klaassen scoorde nog diep in blessuretijd.

Die zege kwam uit de tenen. Tot het moment van Gakpo in slotfase had Oranje namelijk nog geen schot op doel. Oranje had een totale offday en even leek het een bloedelozere dan bloedeloze 0-0 te worden. Debutant en uitblinker Noppert was daar blij mee (de nul), bondscoach Louis van Gaal totaal niet. Het gehavende Senegal (zonder topspeler Sadio Mané) moest uiteindelijk toch capituleren. Gakpo kopte Senegal KO en Klaassen ging er nog even lekker overheen.

Senegal maakt het Oranje moeilijk

Nederland had het in het begin lastig met het fel spelende Senegal. Na een kans van Cody Gakpo, die slecht aflegde, kwam Senegal daarna wel goed uit de verf. Het leidde nog niet tot groot gevaar voor het doel van Andries Noppert.

De Jong mist opgelegde kans

Dat gevaar kwam er wel voor het doel van Edouard Mendy toen Oranje wat beter in de wedstrijd kwam. Steven Bergwijn en Steven Berghuis waren weg in een counter en speelde Frenkie de Jong helemaal vrij. Hij had alleen te veel tijd nodig om de bal goed te controleren en af te kappen. Weg grote kans!

De Jong zorgde bijna voor een tegengoal en had ook zelf moeten scoren

Van Dijk redt met het hoofd

Een vrije trap op een geweldige plaats werd niet goed geschoten door Berghuis en dus bleef het voorlopig doelpuntloos in het Al Thumama Stadium. Dat gold nog steeds toen Senegal-buitenspeler Ismaïl Sarr zich goed vrijspeelde en richting goal schoot. Virgil van Dijk stond op de goede plaats en kreeg de bal tegen zijn hoofd.

Van Dijk scoort bijna met het hoofd

Diezelfde Van Dijk kreeg later bij een Oranje-corner ook de bal tegen zijn hoofd. In dit geval wilde hij scoren, maar de bal stuiterde naast.

De Jong prutst

De Jong liep daarna te prutsen op de achterlijn. Hij wilde de bal niet naar Noppert spelen en leverde de bal zo bij de tegenstander in. Gelukkig kon Senegal daar niet van profiteren.

Belabberde 1e helft

Oranje drong 10 minuten voor de rust aan om nog even lekker met een voorsprong aan de Qatarese thee te gaan. Verder dan een schotje van Berghuis (net over) en een slecht uitgevoerde corner kwam Nederland niet. En zo moesten de mannen van Van Gaal hun zonden overdenken in de rust, na een waardeloze 1e helft.

Nee, het stond in de 1e helft voor geen meter bij Oranje

Denzel Dynamite

Denzel Dumfries had zin in de 2e helft en kwam op z'n Denzels uit de startblokken. Hij stormde langs en door iedereen in, maar kon geen schot op doel vuren.

Van Dijk geeft signaal af

Van Dijk vuurde even later ook vanuit een corner. De vlammende kopbal van de aanvoerder ging alleen over. Hij gaf daarmee wel een signaal af. In de 2e helft moest het echt anders wil Oranje een goed resultaat halen.

Bal van kleur naar kleur

De rest had het nog niet echt begrepen, want een bal een paar keer naar dezelfde kleur spelen was al te veel gevraagd. Senegal kreeg ook nog steeds kansen, al sprongen de Afrikanen daar niet echt goed mee om.

Eindelijk Depay

Na een afgeketst schot van Berghuis werd het tijd voor Memphis Depay. De aanvaller van FC Barcelona die al een tijdje fit is, maar nog niet klaar was om de wedstrijd te beginnen. Depay verving de onzichtbare Janssen.

Waar blijven de grote Oranje-kansen?

Toch was het Senegal die weer een mooie kans kreeg. Boulaye Dia haalde uit, maar zag Noppert keurig redden. Na een lange onderbreking wegens een blessure voor Cheikhou Kouyate blonk Noppert andermaal uit. De Heerenveen-goalie stond precies op de juiste plek bij een Senegal-poeier en redde met een katachtige reflex.

Wereldkampioen?

Ondertussen vroeg iedereen zich af waar de kansen voor Oranje bleven. Bondscoach Van Gaal had toch tegen de wereld verteld dat Nederland wereldkampioen kon worden. Iedereen vroeg zich af waar hij dat op baseerde.

De Oranje-spelers stonden er soms vertwijfeld bij: 'Waar zijn we mee bezig?'

Gakpo doet het!

Zijn geweldige spel bij PSV bezorgde hem een basisplaats bij Oranje. De laatste tijd kwam Gakpo pas om de hoek kijken bij het Nederlands elftal, maar hij was wel de redder in nood. Net op het moment dat we ons al een beetje hadden neergelegd bij een 0-0, kreeg Gakpo de bal van Frenkie de Jong. Hij klopte Mendy in de lucht en juichte alsof hij altijd scoort bij Oranje.

Mr. 1-0 maakt 2-0

Toch was het feest nog niet over voor het Nederlands elftal. Diep in de 10 minuten blessuretijd maakte invaller Davy Klaassen er nog 2-0 van. Inderdaad, mr. 1-0 maakte de 2-0. Senegal dacht aan de gelijkmaker, maar Oranje counterde heel goed weg.

Werk aan de winkel voor Van Gaal en co

Gakpo en Klaassen zorgden zo voor opluchting en feest in het Oranje-kamp. Toch moeten we niet vergeten hoe de eerste 80 minuten van het WK 2022 in Qatar verliepen. Dat zal Van Gaal ook niet doen. Want wil het Nederlands elftal in de 8e finales en verder ook goed voor de dag komen dan moet er heel veel veranderen en die 8e finale is al binnen 2 weken.

Eindelijk feest: Oranje scoort!