Oranje stopt na 2 goals met scoren en mist het WK op doelsaldo

Martijn Baars • 00:41, 11-10-2017 / Laatste Update: 12:02, 07-01-2024

Het gehoopte 'Wonder van Amsterdam' is een domper gewonnen. Het Nederlands elftal had minimaal 7 goals nodig tegen Zweden om naar de play-offs van het WK te mogen, maar kwam niet verder dan 2-0. Arjen Robben scoorde voor rust beide goals en gaf daarmee de burger moed, maar na rust ging het licht langzaam uit.

Al in de 14e minuut kreeg het Nederlands elftal een penalty. Zweden-verdediger Victor Lindelöf maakte heel knullig hands en zag de scheidsrechter na een beetje twijfel naar de stip wijzen.

Mislukte panenka

Aanvoerder Robben, die tijdens het Wilhelmus nog een traantje moest laten, nam de penalty. Met een mislukte Panenka hobbelde de bal via de Zweedse doelman in de goal: 1-0.

Rust: 2-0

Diezelfde Robben zorgde 5 minuten voor rust pas voor de volgende goal. Na gemiste kansen van Wijnaldum en Tete schoot de Oranje-aanvoerder vanaf randje-16 lekker raak: 2-0. Dat was ook meteen de ruststand en dus had Nederland nog 5 goals nodig.

Dost brengt geen verlossing

Bondscoach Dick Advocaat besloot in de pauze om de weer teleurstellende Vincent Janssen in de kleedkamer achter te laten en Bas Dost in de ploeg te brengen. Dat vond het publiek in Amsterdam helemaal prima.

Weg sprankje hoop

Maar ook met de boomlange spits in de punt creëerde Nederland te weinig kansen om nog aanspraak te maken op het laatste sprankje hoop. Doordat het 'maar' 2-0 werd, pakt Zweden op doelsaldo het play-off-ticket.

Koploper in Groep A werd Frankrijk. In eigen huis wonnen de Fransen met 2-1 van Wit-Rusland.