Oranje walst op feestje van Sneijder over Luxemburg heen

9 juni 2017

ANP

Nederland heeft vrijdagavond gedaan wat nodig was voor kwalificatie voor het WK in Rusland in 2018. Luxemburg werd in De Kuip in Rotterdam verslagen op het verjaardagsfeest van Sneijder, die ook nog eens recordinternational werd. Ook Advocaat had een reden om het mee te vieren. Hij won overtuigend bij zijn terugkeer als bondscoach: 5-0.


Voordat de wedstrijd begon stond Nederland op de 4e plek in poule A. Frankrijk, Zweden en Bulgarije stonden respectievelijk op plaats 1, 2 en 3. De achterstand mocht in ieder geval niet groter worden, dus moest er gewonnen worden tegen het - op papier - nietige staatje Luxemburg.

Verjaardagscadeautje Sneijder
Het moest ook een verjaardagscadeautje worden voor Wesley Sneijder. Hij had al een mooie gift gekregen van Dick Advocaat, want hij mocht in de basis starten. Daarmee werd hij recordinternational met 131 interlands. Hij speelde de meeste wedstrijden ooit voor ons Oranje.

Verder startte het Nederlands elftal met Vincent Janssen in de spits, ten koste van Bas Dost.

Robben snel dichtbij
In de eerste minuut kon Arjen Robben al bijna de score openen voor de Oranje Leeuwen, maar een teen van keeper Ralph Schon voorkwam dat.

Het spel golfde in het eerste kwartier op en neer, waarbij Nederland duidelijk de gevaarlijkste ploeg was, maar gescoord werd er nog niet, terwijl het massaal toegestroomde publiek daar in de Kuip hartstochtelijk op hoopte.

Robben zet Oranje op voorsprong
Robben miste in de openingsfase nog een grote kans, maar in de 21e minuut vond hij wel het net. Wesley Hoedt gaf een goede steekpass die dit keer wel aan de buitenspeler van Bayern München was besteed. Hij schoof de bal beheerst langs de Luxemburgse sluitpost.

Sneijder krijgt tweede cadeau
Sneijder pakte na iets meer dan een half uur spelen zijn 2de cadeautje uit. Kevin Strootman en Janssen zetten de aanval op en bereikten Memphis Depay die de bal met de hak aan Sneijder meegaf. Dat buitenkansje hoef je hem niet te geven, want hij had op randje 16 de hoek voor het uitzoeken. Hij koos de linker en liet de keeper kansloos. Advocaat moest stiekem een traantje wegpinken na het scoren van zijn oogappel, mooi!Cillessen wil ook cadeaus geven
Cillessen besloot vlak voor rust ook cadeautjes te geven, maar niet aan Sneijder. Hij speelde een bal pardoes in de voeten van de spits van Luxemburg, David Turpel, gelukkig voor Oranje pakte hij de surprise niet uit.

Buitenspelgoal Janssen
Janssen dacht te scoren in de 49e minuut, maar de grensrechter verpestte het feestje, dus de slingers konden weer even opgeborgen worden. Janssen stond nipt buitenspel op het moment dat hij aangespeeld werd.

Luxemburgers zijn niet in de feeststemming
Bij Luxemburg liepen de gemoederen ondertussen wat hoog op. Ze wilden overduidelijk niet meedoen aan een Nederlandse verjaardagspartij. Eerst ging Vincent Thill compleet door het lint toen hij gewisseld werd. Met een hoop misbaar schopte hij tegen alles wat hij voor zijn voeten kreeg bij de dug out van de Luxemburgers. Even daarna ging Kevin Malget belachelijk hard door op Stefan de Vrij. De scheids gaf geel voor wat een dieprode kaart had moeten zijn.

Sportieve revanche
Weer vlak daarna, na bijna een uur spelen, kon Arjen Robben sportieve revanche nemen, maar na een schitterende solo door de verdediging van de opponent, probeerde hij het te mooi af te maken.

3-0!
Wijnaldum pakte die sportieve revanche wel. Een strakke voorzet ging net voorbij aan Janssen, maar de verdediging van Luxemburg kon de bal niet goed wegwerken. Die kwam voor de voeten van Wijnaldum terecht en hij twijfelde geen moment. Hij haalde uit: 3-0.

Promes valt in en scoort
Promes verving gedurende de 2de helft Depay op de linkerflank. Stefan de Vrij wist hem daar te vinden, want met een afgemeten voorzet vanaf de rechterkant van het veld wist hij de vrijstaande speler van Spartak Moskou te vinden. Die hoefde alleen maar in te knikken voor de 4de van de avond.

Toegift
10 minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Sneijder een publiekswissel van Advocaat. Hij kon terugkijken op een geslaagde party. Toch gingen ze op het veld nog even door voor een afterparty, want keeper Schon legde Janssen neer in het strafschopgebied. Janssen rondde de pingel knap af met een hard schot in de linkerkruising.

Na die toegift volgde alleen nog maar het gejuich na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd, totdat ook in Rotterdam vrijdagavond laat de lichten vast wel een keer langzaam uit gaan.

Dankzij de overwinning en het morsen van punten door de concurrentie, komt Nederland weer wat dichter bij kwalificatie voor het WK in Rusland dat volgend jaar plaatsvindt.