Oranje zit bij de loting in Pot 2 en weet al zeker dat Oekraïne wordt getroffen op het EK

19 november 2019

ANP

Het Nederlands elftal pakte afgelopen zaterdag het definitieve EK-ticket en wist toen eigenlijk al dat het als 2e zou eindigen in de kwalificatiegroep. Dit werd dinsdag bevestigd en daarom zitten we straks bij de loting in Pot 2.


Dat klinkt niet zo best, maar omdat Nederland 1 van de gastlanden is en al een vaste groep aangewezen heeft geregen (Groep C), worden andere gastlanden die groepswinnaar zijn ontlopen. We hoeven dus niet tegen Italië, Engeland, België, Spanje of Duitsland. Gelukkig maar!

Oekraïne
Er bleven toen 2 opties over: België en Oekraïne. Maar omdat Rusland, ook een gastland, vanwege politieke spanningen niet met Oekraïne in een groep mag, zitten de Oekraïners automatisch bij ons.

Roemenië
En dan is er nog een land bijna zeker van een plekje in Groep C: Roemenië. Zij moeten dan echter wel de play-offs overleven. Lukt dat niet, dan komen we Wales, Finland of een land dat de play-offs wél heeft gewonnen tegen.

Komt er dus nog 1 bij
Dan moet er dus nog 1 land uit Pot 3 bij komen. Dat kan bijvoorbeeld Portugal zijn, of Turkije. Alleen Denemarken kunnen we zeker NIET loten: zij zitten al bij België en Rusland in de groep.

Op 30 november weten we het zeker, want dan is de loting!

Potten bij de loting:
Pot 1: Italië, België, Engeland, Duitsland, Oekraïne & Spanje
Pot 2: Frankrijk, Polen, Zwitserland, Kroatië, Nederland & Rusland
Pot 3: Portugal, Turkije, Denemarken (zitten al bij België en Rusland in de groep), Oostenrijk, Zweden & Tsjechië
Pot 4: Wales, Finland & 4 teams uit de play-offs