Politie krijgt kritiek op tweet over bekeurde eredivisiespeler die te hard rijdt: ‘Genânt’

18 augustus 2019

Een Eredivisiespeler heeft zaterdagavond op de A28 bij Zwolle een flinke bekeuring gekregen omdat hij 40 kilometer per uur te hard reed. Nu is er flink wat kritiek op een tweetje van de politie, die verwijst naar het feit dat het om een speler van uit de eredivisie gaat en niet zijn naam noemt.


"Het is zo anoniem genoeg. Niemand weet wie het is en het trekt wel de aandacht", zegt woordvoerder Chantal Westerhoff van de politie in reactie hierop. Zij is zelf niet verantwoordelijk voor de plaatsing van de tweet en weet ook niet de reden waarom tot deze formulering is gekozen, maar kan zich voorstellen dat het bedoeld is om de aandacht te vestigen op het feit dat je niet te hard moet rijden.

Privacy
"We hebben lang geleden besloten om mensen zo anoniem mogelijk te houden, dat we niet melden dat de 'zoveel jarige burgemeester' is aangehouden. Zolang de speler zelf niet meldt dat hij het was, blijft hij anoniem. Niemand weet wie het was."

De politie koos dus hierom om de tweet zo op te stellen. "Daarom staat er ook geen leeftijd of woonplaats bij. En het is altijd een terugkerende discussie. Moet je wel of niet vermelden of het om Polen gaat of om wegwerkers bijvoorbeeld?"

Kritiek, reacties
De letterlijke tekst van de tweet is: "Vanavond op de A28 bij Zwolle een speler uit de Eredivisie staande gehouden ivm 40+ snelheidsovertreding. Ondanks dat het voetbalseizoen net begonnen is staat hij nu al 'op scherp'." Reacties op deze tweet zijn niet mals. "Blijkbaar wil de politie scoren. Wat is het belang van dat het een voetballer is?" en "wat is de relevantie om iemands beroep te vermelden?". Mensen vinden het een schande.

"Schandalig om hier even een tweet over te maken. Zogenaamd lollig doen" en "waarom moet er bij worden vermeld dat het een speler uit de Eredivisie is? Dit is indirect schending van de privacy. Met deze info is de persoon nu makkelijk te achterhalen. Flauw, sensatiebelust en overbodig bericht." De politie wordt dan ook flink op de hak genomen. "De politie op Twitter is soms even ongelukkig als PEC Zwolle voor het doel. Gênant."