Pover AZ via amateurs HHC als eerste naar halve finale beker

Proshots

admin • 23:53, 02-02-2016 / Laatste Update: 17:57, 07-01-2024

AZ heeft zich dinsdagavond in het KNVB-bekertoernooi niet laten verrassen door de amateurs van HHC uit Hardenberg. De ploeg van trainer John van den Brom kon op eigen veld echter niet imponeren. De Alkmaarse formatie nam genoegen met een magere zege: 1-0. Voor AZ was het de vijfde zege op rij na de winterstop. De Noord-Hollandse club bereikte voor de twaalfde keer in het betaalde voetbal de laatste vier in de KNVB-beker.

AZ, met debutant Levi Opdam in de defensie voor de zieke Mattias Johansson, leek op weg naar een simpele zege. Al in de negende minuut kwam de geconcentreerd spelende thuisploeg, die in hoog tempo begon, op voorsprong. Vincent Janssen kopte raak uit een voorzet van Alireza Jahanbakhsh (1-0). Voor de topklasser uit Hardenberg was het pas de eerste tegentreffer dit seizoen in het bekertoernooi.

AZ loopt niet uit

AZ verzuimde in het sterke openingsoffensief meteen verder uit te lopen. Jahanbakhsh, Janssen en Ben Rienstra lieten mooie kansen liggen. Halverwege de eerste helft kreeg HHC, dat zeker niet angstig aantrad in Alkmaar, wat meer vat op de wedstrijd. Tot uitgespeelde kansen kwamen de amateurs voor de rust niet, hoewel AZ-doelman Sergio Rochet nog wel een paar keer moest ingrijpen bij hoge voorzetten.

Spannend tot eindsignaal

Na de rust trachtte AZ het duel alsnog snel te beslissen. Jahanbakhsh stuitte echter op doelman Sander Danes, die voor één keer de voorkeur had gekregen boven Melvin Koetsier, die als tweede keeper alle bekerduels tot dusver in actie mocht komen. Janssen, na een lange solo, en Rienstra waren eveneens dicht bij de bevrijdende tweede treffer. Doelman Danes hield echter stand, waardoor het bekerduel tot het eindsignaal spannend bleef. De gelijkmaker was het moedige HHC echter niet gegund.