Promoveren naar de Eredivisie vanuit de 1e play-off-ronde? 3 ploegen deden het al eens!

10 mei 2019

AD

Voor NEC, RKC Waalwijk, SC Cambuur en Almere City begint vrijdag al de jacht op de Eredivisie. Het viertal heeft met een plaats in de 1e ronde van de nacompetitie de langste weg te gaan richting het hoogste niveau van Nederland. Kansloos zijn ze niet, hebben 3 ploegen al bewezen.


De 4 laagst geklasseerde teams uit de Keuken Kampioen Divisie starten vrijdag in de 1e ronde van de play-offs. Dit seizoen zijn dat dus SC Cambuur - Almere City (de nummers 10 en 7 van het reguliere seizoen) en NEC - RKC Waalwijk (de nummer 9 tegen nummer 8). De winnaars van die ontmoetingen gaan door naar de 2e ronde, waar de Eredivisionisten wachten. Als ook die ronde wordt overleefd volgt nog een 3e ronde tegen de winnaar van de onderlinge confrontaties van de 2e ronde tussen de 4 hoogst geklasseerde ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie.

Dat klinkt als een ellenlange weg vol obstakels die een plekje in de Eredivisie bijna onmogelijk maakt, maar niets is minder waar: ADO Den Haag (2008), Go Ahead Eagles (2013) en De Graafschap (2015) deden het al voor.ADO Den Haag 2008
Onder leiding van coach Wiljan Vloet wordt ADO Den Haag in het seizoen 2007/2008 6e in de Jupiler League. Het is voldoende voor een plekje in de 1e play-offronde. Daarin wordt Go Ahead Eagles over 2 wedstrijden geklopt, waarna ook VVV-Venlo in de 2e ronde de klos is. Daar zijn wel 3 wedstrijden voor nodig. Destijds telden uitgoals namelijk nog niet dubbel en moest er een beslissingswedstrijd komen. Die werd door ADO Den Haag met 2-0 gewonnen en dus stond alleen een duel met RKC Waalwijk in de 3e ronde van de play-offs nog een rentree in de Eredivisie in de weg.

Na 2 gelijke spelen moet er wederom een beslissingswedstrijd komen in Den Haag. Die wordt door goals van Yuri Cornelisse en Richard Knopper een prooi voor de Hagenaars. Een eretreffer van Benjamin de Ceulaer mocht niet meer baten voor het ADO Den Haag waar toen onder anderen Lex Immers en Daryl Janmaat speelden.


Go Ahead Eagles 2013
Met Quincy Promes in de gelederen wordt Go Ahead Eagles 6e in het seizoen 2012/2013 van de Jupiler League. In de 1e ronde wordt nummer 9 van de reguliere competitie FC Dordrecht verslagen (3-3, 3-0) waarna de formatie uit Deventer in de 2e ronde ook verantwoordelijk is voor de degradatie van VVV-Venlo uit de Eredivisie. Na de thuiswedstrijd (3-0) in de 3e ronde tegen FC Volendam lijkt het al een zekerheidje: Go Ahead Eagles promoveert naar de Eredivisie. En inderdaad. Na de 3-0 in Deventer wint FC Volendam in Volendam nog wel met 1-0, maar inmiddels telt het doelsaldo wel in de nacompetitie. 


De Graafschap 2015
De laatste ploeg die het goede voorbeeld gaf, was De Graafschap in het seizoen 2014/2015. Ook de Superboeren werden in de reguliere competitie 6e, waarna Almere City, Go Ahead Eagles en FC Volendam werden verslagen in de nacompetitie. 

Almere City was al dichtbij
Van de 4 ploegen die vrijdagavond aan de play-offs beginnen (NEC, RKC Waalwijk, Almere City en SC Cambuur) was Almere City al eens heel dicht bij een dergelijke succesroute. Vorig seizoen won de club uit Flevoland van MVV in de 1e ronde, waarna ook werd gezorgd voor de degradatie van Roda JC. In de 3e ronde was het echter De Graafschap dat het debuut van Almere City in de Eredivisie in de weg stond.