PSV is koppositie definitief kwijt aan Ajax na spectaculair gelijkspel bij Vitesse

Soccrates Images

Martijn Baars • 20:38, 07-04-2019 / Laatste Update: 08:22, 07-01-2024

PSV is op bezoek bij Vitesse tegen een zeperd aangelopen. De koploper kwam tot 3 keer toe achter tegen de Arnhemmers, maar speelde alsnog met 3-3 gelijk. Toch zorgt het puntje in de knotsgekke wedstrijd ervoor dat PSV de koppositie op doelsaldo kwijt is aan Ajax.

De eerste helft stond bol van de incidenten. De 1-0 van ex-Ajacied Thulani Serero was nog prima in de 13e minuut. Daarna speelde scheidsrechter Serdar Gözübüyük een hoofdrol. Eerst gaf hij een (terechte) strafschop aan PSV omdat Vitesse-doelman Remko Pasveer Hirving Lozano neerhaalde: 1-1.

Strafschop Vitesse ingetrokken

Aan de andere kant gaf de arbiter óók een strafschop aan Vitesse, maar trok die op advies van de VAR weer in. Tot woede van iedereen in Arnhem (en Amsterdam) die voor Vitesse was. Vraag 1 was of het een overtreding was ('gevaarlijk spel' van Pereiro), de tweede vraag was of-ie wel binnen de zestien gemaakt werd. Gözübüyük besloot dat het allemaal toch geen penalty was.

Vitesse op voorsprong, Luuk de Jong herstelt weer

Toch kwam Vitesse in de 2e helft weer op voorsprong. Martin Odegaard dribbelde langs zijn directe man en schoot een zwabberbal achter PSV-doelman Jeroen Zoet: 2-1. Maar weer toonde PSV zich veerkrachtig, zoals wel vaker dit seizoen. Een goal van Rosario werd nog (terecht) afgekeurd wegens buitenspel, maar een minuut later liep Luuk de Jong een voorzet van Dumfries over de doellijn voor de 2-2.

Vitesse komt voor de 3e keer op voorsprong

PSV móést winnen om weer boven Ajax uit te komen. De Amsterdammers wonnen zaterdagavond simpel met 1-4 van Willem II en pakten even een punt voorsprong op de Eindhovenaren. PSV wist dat ze konden teren op eerdere achterstanden, die dan in de slotminuten weggepoetst werden. Dat moest ook dit keer gebeuren, want Vitesse kwam wéér op voorsprong. Uit een corner werkte oud-PSV'er Tim Matavz de bal achter Zoet: 3-2.

Nog een penalty: 3-3

Maar weer lukte het PSV om terug te komen. Maikel van der Werff legde de doorgebroken Lozano neer, kreeg rood en zag de Mexicaan zijn 2e penalty van de avond raak schieten: 3-3.

Ajax op doelsaldo koploper

Het gelijke spel is een opluchting voor de Eindhovenaren, die tot 3 keer toe van een achterstand terugkwamen. Toch moet het de koppositie aan Ajax laten. In punten staan beide ploegen exact gelijk, maar Ajax heeft een beter doelsaldo van +9 op PSV.