Recensie: ‘Dit is De Kuip’ is een monument voor het icoon aan de Maas
i

Sportnieuws/TW

Recensie: ‘Dit is De Kuip’ is een monument voor het icoon aan de Maas

admin • 14:11, 26-04-2020 / Laatste Update: 04:36, 08-01-2024

Begin je je tijdens deze coronacrisis al een beetje te vervelen? Netflix al uitgespeeld en weet je niet meer wat je nu nog kunt doen? Misschien een idee om eens lekker een goed boek te pakken. Dit is De Kuip is namelijk erg geschikt voor wat uurtjes lees- en kijkplezier. Check snel onze recensie!

Laten we, in het kader van transparantie, maar meteen met de deur in huis vallen: uw recensent heeft een lichte voorkeur voor Ajax. Nu niet meteen wegklikken, want ik draag De Kuip een enorm warm hart toe. Als bewoner van Rotterdam-Zuid hoef ik slechts een kleine 10 minuten te fietsen en ik zie haar karakteristieke lichtmasten al opdoemen. Bovendien was het het eerste stadion waar ik ooit naar binnen ging en later zou ik er nog vaak terugkomen om wedstrijden van Feyenoord, Oranje en enkele bekerfinales bij te wonen.

Eerbetoon

De Kuip speelt dus best wel een rol in mijn voetballeven, maar dat valt natuurlijk in het niet bij de gevoelens die schrijver Berne van Leeuwen en fotograaf Patrick Janssen voor haar hebben. Zij houden zoveel van het stadion, dat ze besloten er een boek aan te wijden; een heus eerbetoon. De teksten van Van Leeuwen en de foto’s van Janssen nemen je in 7 ruime hoofdstukken – en 4 seizoenen - mee door alle hoeken, gaatjes en geheime krochten van het stalen kolos.

Nuchterheid

De Rotterdamse nuchterheid in de teksten spat er vanaf. Neem bijvoorbeeld de uitleg waarom eigenlijk iedereen de naam De Kuip gebruikt, terwijl het stadion officieel toch echt Stadion Feijenoord heet: ‘Stadion Feijenoord heet De Kuip zoals een fiets een fiets heet en een stoel en stoel.’ Of deze zin, wanneer een monumentale glaswand wordt besproken: ‘Het gebruik van glas is bedacht om de verbinding met de buitenwereld te symboliseren. Met het volk. Eigenlijk zoals elk raam werkt, maar dan waarschijnlijk anders bedoeld.’

Kuipgeheimen

Dit is De Kuip brengt ook de nodige feiten en Kuipgeheimen naar boven. Want waarom trillen die tribunes zo hevig? Hoe kon het dat de Duitsers het stadion hebben laten staan tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat doet de tegel van József Kiprich tussen die van de Feyenoord-grootheden uit de jaren ’70 op de walk of fame? Alle imperfecties, terwijl het stadion zo feilloos is vormgegeven, komen aan bod: ze krijgen de aandacht die ze verdienen.

Prachtige foto's

De foto’s illustreren het geheel prachtig. Je wil De Kuip zien, ruiken, het gevoel voelen onderdeel te zijn van een volgepakt stadion met 50.000 man op de tribune, maar je soms ook even alleen wanen in het iconische bouwwerk. Daar zijn de makers van dit boek dik in geslaagd. Soms had je beelden wat mooier fotopapier gegund, zodat ze nog meer en iets scherper van het blad zouden spatten, maar dat is slechts een kleinigheid.

Monument

De Kuip, al 83 jaar oud, is in de huidige staat bezig aan haar laatste jaren als voetbalstadion. Maar na het lezen van dit boek gun je de Feyenoord-fans een renovatie: juist het gebrek aan luxe, juist die imperfectie en juist dat schots en scheve hebben er immers ooit aan bijgedragen dat De Kuip een Rijksmonument is geworden. En laat dit boek nou net een monument voor dat monument zijn.

Door: Timme Wolgen

Meer lezen? Check hier onze eerdere recensies:

Meesterverteller Winkels neemt je op prachtige wijze mee op wielerbedevaart

Basta biedt een fascinerend inkijkje in het hoofd van Van Basten