Recensie: LvG is één grote lofzang op Van Gaal (en dat is soms best ongemakkelijk)
i

Sportnieuws.nl

Recensie: LvG is één grote lofzang op Van Gaal (en dat is soms best ongemakkelijk)

admin • 14:05, 20-05-2020 / Laatste Update: 11:02, 05-01-2024

Je moet bijna onder een steen hebben gelegen wil je het hebben gemist, maar Louis van Gaal heeft dus (weer) een biografie uitgebracht. De voormalig toptrainer dook de laatste tijd veelvuldig in de media op om het over LvG: De trainer en de totale mens te hebben, maar is dit boek nou de moeite waard? Wij lazen 'm voor je!

In 2009 lag er een ingepakte stoeptegel voor mij onder de kerstboom. Tenminste, daar leek het op. Het vierkante pakje was loodzwaar en pas tijdens het openmaken besefte ik wat ik in mijn handen had: de biografie van Louis van Gaal. Deze bestond uit 2 delen: Biografie & Visie. Zijn levensverhaal werd in het 1e deel uitgelicht en deel 2 ging over Louis’ voetbalvisie (inclusief oefenvormen en getekende voetbalveldjes met pijlen; erg tactisch dus).

Hoewel ik dat toen met veel plezier heb gelezen, bleef er altijd wat knagen. Die biografie stopte namelijk op het moment dat Van Gaal bij Bayern München begon. En tja, is een biografie eigenlijk niet pas écht de moeite waard als een carrière helemaal is afgelopen of als de desbetreffende persoon dood is? Als het verhaal zeg maar ‘af’ is. Er kan immers nog zo veel gebeuren wat de moeite waard is om op te tekenen.

'Ik neem je mee in mijn leven'

Daarom was ik blij dat er nu, 11 jaar later, een nieuwe biografie van Van Gaal uitkwam. Eindelijk de verhalen over Bayern München, het WK van 2014 en Manchester United. Daarnaast heeft Louis me altijd geïntrigeerd. Wat gaat er nou schuil in de man die altijd zo tekeerging tijdens persconferenties? Ik kon dan ook niet wachten om te beginnen met lezen, zeker toen ik de cover zag. Een glimlachende Van Gaal, die zijn hand uitstrekt alsof ‘ie wil zeggen: ‘Kom, ik neem je gezellig 275 pagina’s lang mee in mijn leven.’

Anekdotes

Vooropgesteld: dit boek is heel anders geschreven dan zijn eerdere biografie. Schrijver Robert Heukels schetst in LvG eerst de situatie hoe Van Gaal bij een club terecht kwam, welke successen hij daar behaalde en laat daarna eerst hemzelf (soms ook niet) en vervolgens een prominent persoon zijn verhaal doen. Neem bijvoorbeeld Van Gaals 1e periode bij FC Barcelona. In 3,5 pagina’s worden er even 3 volledige seizoenen doorheen gejast, waarna toptrainer en oud-speler Pep Guardiola 9 pagina’s de tijd krijgt om zijn belevenissen met Louis te delen.

Het is dus vooral een boek dat het moet hebben van de anekdotes en daar zijn flink wat bekende namen voor opgetrommeld: Marc Overmars, Ronald de Boer, John van ’t Schip, Toon Gerbrands, Arjen Robben, Robin van Persie, Erik ten Hag, Philipp Lahm, Thomas Müller, Uli Hoeneß, Wayne Rooney en ga zo maar door. Het probleem is een beetje dat iedereen min of meer hetzelfde over Van Gaal praat: eerst vonden ze hem een rare vogel, er waren botsingen, maar achteraf is er altijd het besef dat Van Gaal iets unieks heeft gepresteerd en dat zijn visie – inclusief het Totale Mens Principe – werkt.

Ongemakkelijk

Één grote lofzang dus, wat ook best ongemakkelijk is. Tegenstanders komen niet aan het woord, of het moeten mannen als Bryan Roy (die Van Gaal ooit wegstuurde bij Ajax), Lahm en Hoeneß zijn. Met die laatste 2 had hij wat bonje in München. Misschien vonden ze het tegenover Van Gaal niet netjes om nu hard uit de school te klappen of zijn ze werkelijk bijgedraaid in hun mening over de trainer, maar het is wel heel opvallend dat iedereen in het boek pro-Van Gaal is.

Management

Goed, die voetbalanekdotes zijn voor de liefhebber zeker leuk. Maar naast het ‘voetbal-voetbalgedeelte’ komen er ook 3 voormalig stafleden van Van Gaal aan het woord. Natuurlijk heeft Louis niet alles in zijn eentje gedaan en geeft hij zijn staf steeds (gedeeltelijk) de credits, maar in dit hoofdstuk heeft de biografie opeens toch wat weg van een managementboek en gaat het niet zozeer meer over de toptrainer zelf. Hoe laat je een team optimaal presteren? Wat doet de medische staf precies? Best interessante materie, maar waarschijnlijk niet iedereens cup of tea.

Interviews

Tot slot krijgt Louis nog ruim 40 pagina’s het woord, in de vorm van interviews met schrijver Heukels. Een aparte keuze, want hadden de uitspraken die Van Gaal daar doet niet net zo goed in de lopende tekst kunnen worden opgenomen? En waarom is er niet voor gekozen om (ook) mensen buiten de voetballerij over Van Gaal te laten praten? Zijn vrouw Truus, Louis’ dochters: ze komen aan bod, maar niet aan het woord.

Andere kant van Van Gaal

En dan toch, hetzij pas op de allerlaatste bladzijde, krijgen we opeens een heel andere kant van Van Gaal te zien. Ook voor de 68-jarige Amsterdammer is het leven eindig en daarom heeft hij voorwaarden gecreëerd om later zijn eigen afscheid te regisseren (denk aan euthanasie). Over die Totale Mens had ik graag meer willen lezen dan over De Totale Trainer.

Door: Timme Wolgen

Meer lezen? Check hier onze eerdere recensies:

'Dit is de Kuip' is een monument voor het icoon aan de Maas

Meesterverteller Winkels neemt je op prachtige wijze mee op wielerbedevaart

Basta biedt een fascinerend inkijkje in het hoofd van Van Basten