Rellen hangen als donkere wolk over Derby van het Noorden: Heerenveen duwt Groningen richting de afgrond

Rick Kraaijeveld • 15:29, 19-03-2023 / Laatste Update: 09:32, 12-12-2023

FC Groningen heeft in eigen huis met 2-0 verloren van sc Heerenveen. Het was tweemaal Sydney van Hooijdonk die het net wist te vinden tegen FC Groningen. Het spel lag in de slotfase nog even stil vanwege wangedrag op de tribunes. De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt nadat spelers slaags raakten met de supporters.

FC Groningen startte goed aan de wedstrijd en kreeg een goede kans via Elvis Manu. Hij werd weggestuurd en schoot vanaf randje 16 snoeihard tegen de lat. In de 12e minuut kwam Groningen met een mooie sfeeractie. "Clubliefde, ongeacht de stand", was het devies. Halverwege de 1e helft kreeg sc Heerenveen meer grip op de wedstrijd en dat betaalde zich uit in een doelpunt.

Groningen-doelman Michael Verrips zag er niet lekker uit bij een afstandsschot en kon deze niet goed verwerken. De bal liet hij los en Van Hooijdonk stond daar klaar om binnen te tikken. In de 40e minuut tikte hij weer een balletje in. Pelle van Amersfoort zette een mooi actie in binnen de 16. Zijn inzet werd nog in de kiem gesmoord door Tijmen Blokzijl. Uiteindelijk kwam de bal alsnog voor de voeten van de spits, die zijn 2e maakte.

Staken

De tweede helft kreeg Groningen er weer geen grip op, er kwam maar geen goal. Dit zorgde voor onrust op de tribunes, wat in minuut 80 explodeerde. Een man uit het publiek stond op en kwam over de boarding maar werd al gauw in de kraag gevat. Maar dit bleek pas een startschot van veel ergere zaken.

In het fanatieke vak verzamelde zich een groepje aan de zijkant van het vak om hun onvrede te uiten. Dit resulteerde in wat duw en trekwerk met de beveiligers. De wedstrijd werd stilgelegd en Jetro Willems besloot om de boel te gaan sussen, maar dit werkte juist averechts. Het publiek werd nog agressiever richting Willems en hij kwam in een handgemeen terecht. Ook kreeg hij een goede poffert op zijn hoofd van een supporter.

Meer Groningen-spelers kwamen erbij om hun teamgenoot te verdedigen. Uiteindelijk werd de wedstrijd gestaakt en moesten de spelers naar binnen. Na een kwartier werd de wedstrijd hervat en leek alles weer wat rustiger.

De stand

FC Groningen zit nu nog dieper in de problemen. Het staat 17e met 17 punten uit 26 wedstrijden. Cambuur, dat nog moet spelen tegen Excelsior, kan er zomaar overheen klimmen. Een gelijkspel zou hier al genoeg voor zijn. Heerenveen staat op de 9e plek met 34 punten, het heeft evenveel punten als nummer 8 NEC maar een minder doelsaldo.