Sanchez zet met fraaie omhaal geflatteerde overwinning Ajax in gang

admin • 00:36, 06-04-2017 / Laatste Update: 09:36, 08-01-2024

Ajax voor rust en Ajax na rust. In de wedstrijd tegen AZ was het een wereld van verschil. Davinson Sanchez hielp Ajax met een schitterende omhaal over het dode punt heen en zette een geflatteerde 4-1 zege in gang. Daarmee blijft Ajax in het spoor van Feyenoord, dat een galavoorstelling in De Kuip weggaf.

Ajax begon goed en creëerde genoeg kansen. Tegen Feyenoord had Bertrand Traoré het vizier totaal niet op scherp staan, maar AZ wist hij de bal wel tussen de palen te krijgen. Traoré zette de aanval zelf op, kreeg de bal via Kliuivert voor zijn voeten en hoefde er alleen maar tegenaan te lopen: 1-0.

Tierelier

Na de openingstreffer liep het als een tierelier bij Ajax. De ploeg strooide met hakjes en combinaties. Voor AZ was er geen houden aan. De ploeg van trainer John van den Brom kwam er totaal niet aan te pas. Een ontketende Justin Kluivert kon er vlak voor rust nog 2-0 van maken, maar liet dat na. Na een lekkere solo moest doelman Tim Krul redding brengen op de dribbel van de pas 17-jarige vleugelaanvaller.

Brutaal AZ

Doordat Ajax vergat door te drukken, maakte het zichzelf onnodig moeilijk. Daardoor kreeg AZ wat meer ruimte om te voetballen en kwam het na rust zelfs op gelijke hoogte. Wout Weghorst tikte de bal over doelman André Onana heen, die de ver voor zijn doel stond. Dan komt toch de tegeltjeswijsheid weer uit: ‘Als je zelf niet scoort, doet je tegenstander dat wel’.

AZ toonde veerkracht door lekker van zich af te bijten, hoog druk te zetten en Ajax te doen laten wankelen. Ajax moest dus ineens weer vol aan de bak. De Amsterdammers kwamen steeds moeilijker in het eigen spel en hadden veel moeite met kansen creëren. Het was AZ dat de touwtjes toch licht in handen had.

Omhaal

Omdat het bij Ajax totaal niet liep zoals het wilde, moest het maar uit een standaard situatie. Davinson Sanchez ging uiteraard mee naar voren, maar zijn kopbal werd geblokt. Hij kreeg de bal weer voor zijn voeten en besloot er iets geniaals mee te doen. De verdediger plaatste een omhaal en die vloog er nog nog in ook! Dat kon Ajax wel heel goed gebruiken..

— FOX Sports (@FOXSportsnl) April 5, 2017

Uitlopen

Zo'n 10 minuten voor tijd ging Bertrand Traoré er vandoor, maar in het 16-metergebied werd hij onderuit geschoffeld door Rens van Eijden. Scheidsrechter Higler kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen en daar wist Lasse Schöne wel raad mee: 3-1.

Vlak voor tijd kon Alireza Jahanbaksh de spanning nog terugbrengen, maar de AZ'er knalde de bal op de paal. Vlak daarna ging de bal er aan de andere kant wel in. Amin Younes schoof de bal door de benen van Tim Krul binnen en besliste zo de eindstand op 4-1.