Met deze scenario’s wint Volendam volgende week de 2e periodetitel in de KKD

7 december 2019

BSR/Soccrates Images

Ze kunnen de periodetitel al ruiken, maar FC Volendam moet volgende week nog 1 keer vol aan de bak om de tussentijdse titel in de Keuken Kampioen Divisie veilig te stellen. Maar met welke scenario's is Volendam hiervan zeker en hebben ze hoe dan ook play-offs voor promotie naar de eredivisie? We zetten het op een rijtje.


Volendam heeft na afgelopen vrijdag nog maar 2 directe concurrenten: sc Cambuur en Jong Ajax. NEC maakte ook nog kans, maar is door de nederlaag tegen Exelsior definitief afgehaakt.

Wat is de stand?
In de strijd om de 2e periodetitel worden 10 wedstrijden gespeeld. Het Volendam van trainer Wim Jonk heeft na 9 potjes 22 punten en staan 'los' van de concurrentie. Cambuur staat 2e met 21 punten en Jong Ajax heeft (met een duel minder gespeeld) 16 punten.

Wanneer is Volendam zeker?
Als ze winnen, heel simpel. Vrijdag 13 december spelen ze thuis tegen MVV en bij winst is de ploeg uit de palingstad niet meer in te halen.

Maar wat als deze partij in een gelijkspel eindigt? Dan kan Jong Ajax (met een achterstand van 6 punten) de periodetitel niet meer winnen. Cambuur heeft deze prijs dan wél voor het oprapen! Winnen ze op diezelfde dag ván Jong Ajax, dan eindigen zij met 1 punt meer dan Volendam. Bij een gelijkspel of verlies maakt de club uit Leeuwarden geen kans meer.

Oke, en als Volendam verliest?
Dan moeten ze hopen dat Cambuur verliest. Aangezien het verschil 1 punt is en de ploeg van coach Henk de Jong een beter doelsaldo heeft, hebben de noorderlingen aan een gelijkspel genoeg.

Bij een nederlaag is er weer het scenario dat Jong Ajax voor de periodetitel strijdt. Zij moeten dan 2 keer winnen (van Roda JC en Cambuur) en dan mogen de Amsterdammers feest vieren. De jonkies kunnen alleen niet promoveren, doordat het volwassen Ajax al in de eredivisie uitkomt.

Conclusie
Als Volendam wint is het zeker, bij een gelijkspel is alleen Cambuur een concurrent en bij een nederlaag moeten ze hopen dat Jong Ajax aanstaande maandag niet wint, als pakt in dat scenario de winnaar van Cambuur - Jong Ajax de 2e periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie.

1e periodetitel 2019/2020
De winnaar van de 2e periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie volgt dan NAC Breda op. Zij wonnen eerder dit jaar de 1e tussentijdse titel en zijn dus al zeker van play-offs.