Statistieken: Met Traoré in de spits ben je onoverwinnelijk

1 november 2016

Pro Shots

We gaan terug in de tijd, naar het seizoen 2014/2015. In dat seizoen was Peter Bosz coach van Vitesse en Bertrand Traoré stond bij de Arnhemmers in de spits. De aanvaller uit Burkina Faso werd gehuurd van Chelsea. In dat seizoen viel 1 ding op: Vitesse won in de 2e seizoenshelft veel meer dan in de eerste. Met Traoré was een beetje hetzelfde aan de hand: hij scoorde na de winter veel meer dan ervoor. Maar daar is een logische reden voor.


De inmiddels 21-jarige aanvaller kan als spits en als rechtsbuiten worden ingezet. Vanaf speeldag 1 tot en met 13 werd er voor gekozen om de international als rechtsbuiten te gebruiken. In die periode werd er 5 keer verloren en 4 keer gelijkgespeeld. En in 1 van de 4 wedstrijden waarin werd gewonnen, deed Traoré niet mee. In die periode van 12 wedstrijden scoorde hij 1 keer.

Dauda de spits uit
In speelronde 14 was Peter Bosz er klaar mee: Abiola Dauda gaat de spits uit, Traoré moet daar spelen. Dat worp meteen zijn vruchten af. Vanaf speelronde 14 tot en met 34 werd er nog maar 3 keer verloren. En om het verhaal nog mooier te maken: in die 3 wedstrijden deed Traoré niet mee.

Het verschil: 12 goals in 17 wedstrijden als spits, 1 in 11 als rechtsbuiten. En dat niet alleen. Want in de periode dat Traoré als rechtsbuiten speelde, haalde Vitesse gemiddeld 1,08 punt per wedstrijd. En met de goalgetter als spits haalde Vitesse gemiddeld 2,42 punt per wedstrijd.

Conclusie
Dat Traoré als rechtsbuiten minder (of op een andere manier) presteert dan als spits wist Peter Bosz dus al heel lang. De coach heeft nu (als coach van Ajax, waar hij Traoré weer heef gehuurd) alleen een succesvolle formule gevonden om dat op te lossen, met Kasper Dolberg. Dus nu valt het minder op dat Traoré aan de flank door de mand valt...

Brian Vesseur
Kijkt en volgt het nieuws over Nederlands, Engels en Italiaans voetbal. Eet daar dan ook graag een pizza bij!
reacties
ReageerReageer op dit bericht