Stress, stommiteiten en angst: AZ uitgeschakeld in de Europa League

BSR Agency

Robert Hüsken • 21:49, 10-12-2020 / Laatste Update: 15:15, 07-01-2024

AZ is uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg had dat aan zichzelf te wijten, want een overwinning bij HNK Rijeka was voldoende geweest voor overwintering. Maar stress, zenuwen en angst werden afgestraft. Want AZ speelde

om niet te verliezen bij HNK Rijeka. En dan raad je het al: Rijeka won in de blessuretijd met 2-1 en Napoli - Real Sociedad eindigde door een late Spaanse goal in 1-1.

Even leek het al in een vroeg stadium helemaal mis te gaan voor AZ. De ploeg van trainer Pascal Jansen had door de tussenstand bij Napoli - Real Sociedad (1-0) genoeg aan een gelijkspel. Maar tot overmaat van ramp kwam HNK Rijeka na rust op voorsprong via Luka Menalo. Maar gelukkig voor AZ schoot Owen Wijndal 5 minuten later van afstand raak: 1-1.

Bang om te verliezen

AZ zou dus bij een nederlaag van Sociedad, genoeg hebben aan een gelijkspel bij Rijeka. Maar daar konden ze niet blind op varen. Daarom ging AZ op zoek naar de winnende goal. Al stonden ze soms achterin ook ongelofelijk te kloten, waardoor het echt mega spannend was of AZ wel door zou gaan in de Europa League. AZ leek bang om te verliezen.

Rood AZ

En wat krijg je dan? Stommiteiten. Domme acties. Zoals de rode kaart van Jesper Karlsson. Daardoor moest AZ vanaf de 80ste minuut met 10 man verder.

AZ eraf

Dus kon je de klok erop gelijk zetten: AZ verloor in de blessuretijd. Vlak nadat het te horen kreeg dat Real Sociedad in de blessuretijd ook de 1-1 in Napels had gemaakt. Ivan Tomecak maakte de winnende goal voor Rijeka en zorgde er dus ook nog voor dat AZ geen punten pakte voor Nederland op de UEFA-ranglijst.