Tadic, Onana en Kudus nog niet op 1e Ajax-training

1 augustus 2020

ANP

Ajax is zaterdagochtend aan het laatste deel van de voorbereiding begonnen. Dat gebeurde nog zonder Dusan Tadic, Mohammed Kudus en André Onana. De Braziliaan Antony en de teruggehaalde doelman Maarten Stekelenburg waren wel meteen van de partij


Nieuweling Kudus ontbrak. De van FC Nordsjaelland overgenomen Ghanees sluit, net als aanvoerder Tadic en keeper Onana, dinsdag aan op sportpark De Toekomst. Daarmee is Ajax, ook zonder de naar Engeland vertrokken Hakim Ziyech en Joël Veltman, begonnen aan het 3e blok en de officiële voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen.

Oefenen
De Amsterdammers beginnen de oefenpotjes volgende week zaterdag tegen RKC Waalwijk. Ajax gaat deze maand ook op trainingskamp in Oostenrijk, waar de ploeg van trainer Erik ten Hag onder meer zal oefenen tegen Red Bull Salzburg.

Aanwinsten
De verwachtingen over een nieuwe Ajax-speler worden niet alleen meer bepaald aan de hand van het prijskaartje dat om zijn nek hangt. De Braziliaan Antony kostte de club bijna 16 miljoen euro, een bedrag tot nog kan nog oplopen tot 21,7 miljoen euro, waarmee hij de duurste aanwinst ooit zou worden.

Miljoenen strooien
Ajax gaf tot nu toe 24,75 miljoen uit aan nieuwe spelers. Vorig jaar was dat in totaal bijna 60 miljoen. Maar mochten er nu nog enkele steunpilaren vertrekken (zoals vorig jaar Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong), dan zal directeur voetbalzaken Marc Overmars niet bang zijn om weer de portemonnee te trekken.

Transfers
Het is duidelijk dat Ajax nog een hete transferzomer wacht. Van het succesteam dat in 2018/2019 zo goed presteerde in de Champions League zal weer wat minder overblijven. Als Ajax 1 van de 3 heetste transferobjecten van de huidige markt (Andre Onana, Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek) weet te behouden, doet het het al goed.

Verlengen
Overmars kon veel spelers vorig seizoen nog wel verleiden tot contractverlengingen, maar dat kan niet altijd zo doorgaan met interesse van topclubs uit Engeland en Spanje. Het is de verwachting dat als de transfermolen straks echt gaat draaien, slechts Daley Blind, Dusan Tadic, Noussair Mazraoui en David Neres nog over zijn van het elftal dat Europees zo veel succes en applaus oogstte.

Talenten op komst
Als altijd zitten er ook talenten aan te komen. Middenvelder Ryan Gravenberch (18) mocht zichzelf aan het eind van het vorige seizoen al basisspeler noemen, terwijl verdediger Jurriën Timber (19) ook al op de deur klopte. Bij Ajax wordt ook veel verwacht van de nog maar 17-jarige Naci Ünüvar, die al jaren schittert in de jeugd en onlangs zijn contract verlengde tot medio 2023.