Topscorer van eredivisie krijgt prijs met de naam van overleden PSV-legende

7 mei 2021

GinoPress B.V.

De Willy van der Kuijlen-trofee wordt per direct een belangrijke prijs in het betaald voetbal. Krijgt huidig topscorer Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo) deze straks voor het eerst uitgereikt?


PSV-icoon Willy van der Kuijlen krijgt een bijzonder postuum eerbetoon.

Al vanaf dit seizoen ontvangt de topscorer van de eredivisie een trofee, waaraan de naam van de vorige maand op 74-jarige leeftijd overleden ‘Skiete Willy’ is verbonden. De Willy van der Kuijlen-trofee is een initiatief van de coöperatie van eredivisieclubs (ECV), dat vandaag wordt onthuld. Het beeldje is een soort miniatuur van het standbeeld van de clubicoon bij het Philips Stadion. Met 311 treffers in de nationale competitie vestigde Willy van der Kuijlen tussen 1964 en 1982 een formidabel record. Niemand maakte zoveel doelpunten in 65 jaar eredivisiehistorie. Alleen Ruud Geels kwam met 265 treffers, waaronder 15 in één seizoen voor PSV, nog een klein beetje in de buurt.

De Jong: 'Passend eerbetoon'
Eredivisiedirecteur Jan de Jong geeft aan de de naam van Van der Kuijlen voor eeuwig verbonden blijft aan de prijs voor de topscorer van de eredivisie. "Al was het maar dat het heel lang gaat duren voordat iemand zijn record uit de boeken gaat schieten. Als dat al ooit gaat gebeuren”, zegt hij. De Jong vindt dat Van der Kuijlen Brabants bescheiden was. "Onterecht op basis van zijn ongelooflijke kwaliteiten. Dit is een passend eerbetoon”, vindt De Jong.