Een transfer voor speeltijd: deze Oranje-internationals veranderden van club voor het WK 2014

16 januari 2020

ANP

Zodra er een groot toernooi voor de deur staat, voelen voetballers dat zij ineens aan speeltijd moeten komen. Op die manier hopen zij dat de bondscoach hen ziet en ze daardoor meeneemt naar het EK of WK. In 2014 - alweer het laatste grote toernooi van Oranje - maakten een aantal spelers nog even een transfer in de hoop toenmalig-bondscoach Louis van Gaal te overtuigen. We kijken even terug hoe het er voor het WK 2014 aan toeging.


Als een huis
Bij de doelmannen viel Jeroen Zoet, die nu toevallig een transfer maakte om weer aan speeltijd te komen, af voor het WK 2014. Ook Maarten Stekelenburg maakte kans en probeerde het met een transfer van AS Roma naar Fulham, maar viel uiteindelijk buiten de boot. De verdediging van Oranje stond al een tijdje vast. Ron Vlaar, Bruno Martins Indo en Stefan de Vrij vormden het centrale duo en op de flanken stonden Daley Blind en alleskunner Dirk Kuyt. Allemaal speelden ze al bij hun club en dus was er geen reden om te switchen.

Doelmannen
Jasper Cillessen (Ajax)
Tim Krul (Newcastle United)
Michel Vorm (Swansea City)

Verdedigers
Daley Blind (Ajax)
Daryl Janmaat (Feyenoord)
Terence Kongolo (Feyenoord)
Bruno Martins Indi (Feyenoord)
Joël Veltman (Ajax)
Paul Verhaegh (FC Augsburg)
Ron Vlaar (Aston Villa)
Stefan de Vrij (Feyenoord)

Met name op het middenveld was er in 2014 behoorlijk wat plek te verdienen. De enige naam die echt vaststond was Wesley Sneijder. Rafael van der Vaart was al even uit beeld en voor de 5-mansverdediging moesten de kaarten geschud worden. Voor Leroy Fer was het reden om in 2013 van FC Twente naar Norwich City te vertrekken. Die overstap pakte voor hem goed uit, want hij maakte behoorlijk wat minuten op het WK.

Tekst gaat verder onder de foto


Keuzes pakten goed uit
Jonathan de Guzman voelde aan dat hij zijn carrière nieuw leven moest inblazen. De middenvelder die groot werd bij Feyenoord, liet zich in zijn tijd bij Villarreal voor 2 jaar verhuren aan Swansea City en mocht door zijn goede prestaties daar mee van Van Gaal.

Nigel de Jong had ook behoefte aan speeltijd. Bij Manchester City was de oud-Ajacied uitgespeeld en in het aanloopjaar naar het WK vertrok hij naar AC Milan. Daar werd hij een onmisbare kracht en een echte sloper op het middenveld. In de achtste finale op het WK tegen Mexico liep De Jong een liesblessure op, waardoor hij de strijd voortijdig moest staken. Stijn Schaars probeerde met zijn transfer van Sporting CP naar PSV nog een plekje af te dwingen, maar de blessuregevoelige middenvelder kon niet genoeg indruk maken.

Middenvelders
Jordy Clasie (Feyenoord)
Leroy Fer (Norwich City)
Jonathan de Guzman (Swansea City)
Nigel de Jong (AC Milan)
Wesley Sneijder (Galatasaray)
Georginio Wijnaldum (PSV)

Weinig reden tot veranderen
In de aanval hadden we natuurlijk de alleskunners Arjen Robben en Robin van Persie. De 2 helden namen Oranje dit toernooi bij de hand. Zij hadden geen behoefte aan een transfer, want ze speelden al uitstekend. Dat gold ook voor Klaas-Jan Huntelaar die een perfecte stand-in voor Van Persie vormde. De aanstormende Memphis was toen pas net doorgebroken bij PSV. Alleen Jeremain Lens maakte in 2013 de overstap van PSV naar Dynamo Kiev, maar dat was meer om een stap hogerop te gaan.

Aanvallers
Memphis Depay (PSV)
Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04)
Dirk Kuyt (Fenerbahçe)
Jeremain Lens (Dinamo Kiev)
Robin van Persie (Manchester United)
Arjen Robben (Bayern München)

Voor dit toernooi hebben een aantal spelers dus hun carrière nieuw leven ingeblazen door van club te veranderen. En met wisselend succes.  Met name voor Leroy Fer en Jonathan de Guzman bleek het een gouden zet. Voor Maarten Stekelenburg pakte het wat ongelukkiger uit. Het loont in ieder geval wel om speeltijd te krijgen, zo blijkt uit dit elftal waar we in 2014 3de van de wereld mee werden.