Twee eigen goals helpen Ajax over het dode punt heen tegen Sparta

Martijn Baars • 22:22, 14-10-2017 / Laatste Update: 11:39, 08-01-2024

Ajax won zaterdagavond met 4-0 van Sparta. Maar daar was ook alles mee gezegd. In een hele matige pot trokken de Amsterdammers de zege pas na rust over de streep. Dankzij 2 eigen goals ook nog eens.

Sparta parkeerde de bus op de eigen zestienmeter en daar had Ajax alle moeite mee. Het balbezit was er, maar kansen werden er niet gecreëerd. Een eigen goal van Ryan Sanusi was er voor nodig om de ban te breken. Hij kreeg een corner van Lasse Schöne op zijn knie: 1-0.

Tweede eigen goal

Na rust duurde het even voordat de wedstrijd weer op gang kwam. Maar weer hielp een eigen goal Ajax over het dode punt heen. David Neres lobde de bal over doelman Kortsmit heen, maar niet richting goal. Sparta-verdediger Sherel Floranus hielp een handje door de bal wél richting goal te krijgen: 2-0.

Na 2 eigen goals gaat het hard

Daarna was het verzet van Sparta echt gebroken en ging het nog hard in de Johan Cruijff Arena. David Neres ontsnapte aan zijn verdediger en schoot een kwartier voor tijd hard de 3-0 tegen de touwen. Even later mochten ook Hakim Ziyech en Amin Younes juichen. Een schot van Ziyech ging via de rug van de Duitse buitenspeler in de goal: 4-0.

Dolberg mist pingel

In de blessuretijd kreeg Ajax nog een pingel van scheidsrechter Kevin Blom toen Younes over de knie van Sanusi ging. De ingevallen Kasper Dolberg schoot op de vuisten van doelman Kortsmit, die sowieso de uitblinker was tegen Ajax.

Stand in de Eredivisie

Ajax staat door de zege voor even op plek 2, maar weet ook dat de rest van de ploegen in het linkerrijtje nog in actie moeten komen. Sparta blijft na 8 potjes op 5 gescoorde doelpunten staan. Die zijn wel goed geweest voor 5 punten, waardoor de Rotterdammers 16e staan in de Eredivisie.