Twente haalt Kosovo-spandoek weg op verzoek Celina

Twente haalt Kosovo-spandoek weg op verzoek Celina

admin • 18:07, 05-02-2017 / Laatste Update: 02:30, 05-01-2024

Op verzoek van Bersant Celina hebben supporters van FC Twente zondagmiddag een anti Kosovo-spandoek verwijderd. 'Kosovo is Serbia' prijkte een tijdlang voor Vak-P, de harde kern van FC Twente, tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (0-2).

In 1e instantie probeerden stewards het doek te verwijderen. Dat lukte niet. Toen Celina, die vanwege een schorsing op de tribune zat, de harde kern opzocht, besloten de supporters de politieke leus alsnog eigenhandig te verwijderen. Celina plaatste overigens eerst een tweet, waarin hij zijn afschuw uitsprak over de fans. De tweet werd overigens later vandaag verwijderd. Later meldde Celina zich opnieuw op Twitter:

Boete

FC Twente - dat als club afstand neemt van de leus - hangt door het spandoek mogelijk een boete over het hoofd. Politieke leuzen op tribunes zijn verboden door de UEFA. Het duurde bovendien lang voordat het spandoek verwijderd was. FC Twente heeft zelf twee Kosovaren in de selectie. Naast Celina heeft ook Enis Bunjaki een Kosovaarse achtergrond.

Kosovo en Servië

Kleine geschiedenisles: Kosovo maakte tot 2008 onderdeel uit van Servië, dat vroeger met een aantal andere Balkanlanden de grote staat Joegoslavië vormde. Bijna 9 jaar geleden riep het dus onafhankelijkheid uit, die wordt erkend door meer dan 110 landen. Servië erkent het niet en blokkeerde eerder pogingen van Kosovo om bij de UEFA en FIFA te komen. Uiteindelijk lukte het de Kosovaren wel om lid te worden.

Albanezen en Serviërs

Celina baalde van het spandoek omdat hij Albanees-Kosovaars is. Die bevolkingsgroep vormt zo'n 90% van Kosovo. Ook is er een Servisch-Kosovaarse minderheid, vooral in het noorden tegen de grens met Servië aan. De mensen daar zouden het niet zo'n probleem vinden om bij het buurland te horen. Als Albanese Kosovaar is Celina tegen: Kosovo is voor hem geen Servië.