UEFA komt met nieuwe regel voor het EK: Kuipers en Makkelie mogen nu wedstrijden van Nederland fluiten

6 mei 2021

Pro Shots

Een opmerkelijke nieuwe regel van de UEFA voor komend EK: scheidsrechters mogen dit EK óók gewoon wedstrijden van hun eigen land fluiten. Dat wordt geen standaard gebruik, maar alleen als noodoplossing als er door een corona-uitbraak geschoven moet worden met scheidsrechters.


Het zou dus kunnen gebeuren dat Danny Makkelie of Björn Kuipers op het EK wedstrijden van het Nederlands elftal fluit. Tot nu toe is het al die jaren zo geweest dat internationale wedstrijden NOOIT door een scheids uit hetzelfde land als 1 van de 2 teams gefloten mag worden. Daar komt op het EK dus verandering in.

Tegenstanders
Nederland speelt op het EK tegen achtereenvolgens Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Mogelijk dus met een Nederlandse scheids, óf juist een scheids uit het land van de tegenstander. Dat is ook mogelijk.

Oneerlijk?
Mocht zo'n scenario voorkomen, dan zal het vooral voor de tegenstander als oneerlijk voelen. Beslissingen kunnen dan anders opgevat worden omdat het lijkt op partijdigheid. De UEFA kondigt namelijk nu al die regelwijziging aan, zodat landen vast voorbereid zijn.