VAR verdeelt de Sportnieuws-redactie: een voor- en tegenstander aan het woord
i

ANP

VAR verdeelt de Sportnieuws-redactie: een voor- en tegenstander aan het woord

admin • 11:38, 12-11-2019 / Laatste Update: 22:25, 04-01-2024

Er is weer onwijs veel discussie over de VAR. Ajax werd volgens sommigen bestolen in de Champions League, terwijl de Amsterdammers tegen FC Utrecht weer niet mochten klagen. En dan hebben we het nog niet eens over de chaos in de Premier League gehad. Ook bij ons op de redactie verdeelt de VAR de kampen en daarom vroegen wij 2 redacteuren hun mening met jullie te delen.

Pro-VAR

Woedend was ik, toen Thierry Henry op 18 november 2009 Frankrijk alsnog aan een WK-ticket hielp. De aanvaller hield in de verlenging tegen Ierland de bal eerst met zijn arm binnen, tikte het leer daarna nog eens met zijn hand aan en kon vervolgens voorzetten op Gallas, die scoorde met een kopbal. De arbitrage had het niet gezien en dus ging Henry vrijuit, terwijl de WK-droom van Ierland kapot spatte. Hoe oneerlijk was dat?!

De roep om een videoscheids in het voetbal was de dagen daarna groot, ook bij mij. Toch duurde het nog tot het seizoen 2016/2017 voordat hiermee werd geëxperimenteerd. Besef dus dat we pas 3 jaar met een videoscheids leven, terwijl er al eeuwenlang wordt gevoetbald. Het spel is natuurlijk geëvalueerd tot een biljardenbusiness en elke beslissing op het hoogste niveau kan dus grote gevolgen hebben. Best logisch dat de regels dan ook zo goed mogelijk moeten worden nageleefd, toch? Extra fijn dat de scheids daar dan mee wordt geholpen.

Natuurlijk loopt nog niet alles van een leien dakje, maar geef het nou gewoon even de tijd. Ik snap dan ook echt niet dat mensen vinden dat het voetbal 'kapot wordt gemaakt' door de videoscheids. Hoezo? Omdat een treffer van jouw favoriete club werd afgekeurd wegens millimeters buitenspel? Tja, bij tennis is een bal die minuscuul over de lijn is ook gewoon uit. Punt. En als je het niet eens bent met een handsbal, dan moet je bij de spelregelcommissie klagen; zij bepalen namelijk de regels wat hands is, niet de VAR.

Ik word er dan ook heel erg moe van als er in praatprogramma's weer minutenlang over de VAR wordt geouwehoerd. Vroeger gebeurde het al met scheidsrechterlijke dwalingen en iedereen hoopte dat dit minder zou worden door de VAR. Nou, het lijkt alleen maar meer geworden. Elk beeld wordt door honderden 'deskundigen' geanalyseerd en altijd lijkt de conclusie te zijn dat we er maar beter mee kunnen kappen.

Maar schaf de VAR alsjeblieft niet af! Er groeit nu een generatie op die niet beter weet en er dus ook totaal geen problemen mee heeft. Veranderingen hebben altijd tijd nodig en daarna weet je niet meer beter. Accepteer het, haal de schouders erover op, en geniet van het voetbal. Het blijft immers de mooiste sport die er is, ook mét de VAR!

Timme Wolgen

Anti-VAR

Natuurlijk was ik ook hartstikke blij toen ik hoorde dat er na lang zeuren eindelijk een VAR kwam. Niet alleen de beroemde handsbal van Henry, maar ook de 'goal' van Frank Lampard tegen Duitsland op het WK 2010 in Zuid-Afrika (die dik achter de lijn was), was de bekende druppel voor mij.

Tijdens het WK in 2018 was ik dan ook blij om te zien dat de scheids een beetje hulp kreeg. Want zeg nou zelf: je kunt met 1 paar ogen toch niet álles zien?

Toch brokkelde mijn vertrouwen in de VAR sneller af dan gedacht. Een bal over de lijn of de vraag welke ploeg de bal als laatst raakte, daar kun je objectief antwoord op geven. Dat veranderde al snel, met als beste voorbeeld de afgekeurde goal van Niko Tagliafico voor Ajax tegen Real Madrid, afgelopen februari in de Champions League. Niemand van Madrid klaagde en greep in, maar de VAR besliste anders. En waarom? Dan kan nog altijd niemand uitleggen zonder erbij te zeggen dat dit voor interpretatie vatbaar is.

Daar blijft het niet bij, want door de geldingsdrang van de VAR worden nu de kleinste dingen afgefloten, terwijl bij harde overtredingen juist niet wordt ingegrepen. Hoe kan het dat Tom Beugelsdijk niet alsnog rood krijgt bij zijn overtreding, of dat de 2-0 van Ajax tegen FC Utrecht niet wordt geannuleerd door de overtreding die de counter inleidde? En dan heb ik het nog niet over de 'goal' van Promes tegen Chelsea in de ArenA, waarbij de VAR het pass-moment van Ziyech op het verkeerde moment stilzette.

Ook een instrument als de VAR zal altijd subjectief blijven, al is het maar doordat deze bediend wordt door een mens.

Vind ik daarmee dat we maar moeten kappen van een video-assistent? Natuurlijk niet! Omdat een nieuw systeem nog niet werkt als verwacht, betekent niet dat je het dan maar in de prullenbak moet gooien. Wel moet je kijken naar manieren om de VAR beter en eerlijker te maken. Wat dacht je van aanvoerders het recht geven 1 VAR-moment aan te vragen, zoals in het tennis. Of alleen ingrijpen bij situaties die je objectief met ja of nee kunt beantwoorden?

Het is goed dat een video-assistent bestaat en natuurlijk gaat alles niet in 1 keer goed, maar nu schieten ze hun doel volledig voorbij. Al zal Frank Lampard wel een stuk rustiger slapen.

Victor van den Bergh