Verbeek vindt dat De Jong gewoon moet plaatsnemen in de dug-out bij De Graafschap – Cambuur

15 mei 2019

BSR Agency

Een bizar scenario dreigt voor De Graafschap-trainer Henk de Jong en diens assistent Sandor van der Heide. Mocht de Graafschap na woensdagavond 17de blijven in de eredivisie, dan treffen de Friese coaches hun toekomstige werkgever SC Cambuur in de play-offs om promotie/degradatie. Een probleem? Niet volgens Gertjan Verbeek.


Gertjan Verbeek windt er geen doekjes om en is van mening dat Henk de Jong zich met zijn hele hebben en houwen moet inzetten voor De Graafschap. "Hij heeft toch volgend jaar pas een contract bij Cambuur? Dat is hetzelfde als een scheidsrechter uit Heerenveen geen wedstrijd van SC Heerenveen zou kunnen fluiten. Als professional dien je objectief te kunnen zijn."

Ondanks de stelligheid van de 56-jarige Verbeek is de kwestie voer voor discussie. Moeten De Graafschap-trainer Henk de Jong en zijn assistent Sandor van der Heide wel op de bank zitten tegen hun toekomstige werkgever? Of kunnen ze beter vanaf de tribune toekijken?

Graafschap-trainer op de bank
Dat laatste scenario deed zich voor in 1985. Toenmalig trainer van de Doetinchemse club, Sandor Popovics, trof zijn toekomstig werkgever NEC in de nacompetitie. Popovics nam op aandringen van beide voorzitters niet plaats in de dug-out, maar op de tribune. Het duel eindigde in 0-0, waarmee de Doetinchemmers promotie misliepen en NEC naar de eredivisie ging.

Dat ‘tribune-scenario’ ziet Verbeek niet zitten voor de huidige trainer van De Graafschap. "De Jong heeft het hele jaar geroepen dat hij De Graafschap wil behouden voor de eredivisie. Hij zou iedereen bij de Graafschap in de maling nemen als hij op de tribune zou plaatsnemen. Dat past ook helemaal niet bij Henk."