Hoe Zlatan Ajax kapot maakte met zijn transfer (video’s)

30 juni 2016

ProShots

De kogel is eindelijk door de kerk. Zlatan Ibrahimovic speelt volgend seizoen op Old Trafford voor het Manchester United van José Mourinho. De Zweedse vedette kondigde al in mei zijn vertrek bij Paris Saint-Germain aan en deed lang geheimzinnig over zijn toekomst. Iets wat hij in zijn tijdperk bij Ajax niet deed. Ibrahimovic tekende op de slotdag van de transferperiode bij Juventus, waardoor de Amsterdammers geen tijd meer hadden voor de zoektocht naar een waardige vervanger.

Zie ook: DONE DEAL! Zlatan naar Manchester United.

Daar hoort wel een verhaal aan vooraf. Ibrahimovic botste in Amsterdam met meerdere spelers, onder wie met Rafael van der Vaart. Zlatan had eigenlijk maar twee vriendjes bij Ajax: Andy van der Meyde en Mido. "Toen Mido en ik kwamen zei iedereen: Zij zijn anders. Ze zijn moeilijk in de omgang", sprak Ibrahimovic tegenover Ajax TV. "Bij Van der Meyde voelde het alsof hij één van ons was. De andere Nederlandse jongens waren meer arrogant en op zichzelf gericht."

Van der Vaart en Ibrahimovic konden in ieder geval totaal niet door één deur. Het dieptepunt van die relatie volgde in de vriendschappelijk interland tussen Zweden en Nederland in augustus 2004. Ibrahimovic liet zich van zijn slechtste kant zien toen hij smerig doorhaalde en Van der Vaart opzettelijk op zijn enkel trapte.
Althans, dat is als we Van der Vaart moeten geloven. De middenvelder moest met een enkelblessure een maand toekijken vanaf de tribune. Van der Vaart heeft nog altijd sterk de indruk dat hij dat expres deed. "We konden het nooit goed vinden, ik was natuurlijk een mannetje en hij was nog een groter mannetje", sprak Van der Vaart voor de camera van Voetbal Inside. "Het laatste wat ik wilde was ruzie met hem, want hij was erg sterk. Ik vond hem gewoon een vervelende gozer in het elftal." Zlatan geeft toe dat hij domme dingen heeft gedaan bij Ajax. "Tegenwoordig heb ik meer zelfbeheersing", zegt de Zweed tegen Ajax TV.

Andere kant van Zlatan
Een paar dagen na de grove charge van Zlatan speelde Ajax in de ArenA tegen NAC. Van der Vaart zat geblesseerd op de tribune en Ibrahimovic werd uitgefloten door de eigen aanhang. De sfeer in het stadion en de houding van het publiek spraken boekdelen. Het was 'Zlatan tegen de rest van de wereld'. Na zijn tweede doelpunt in de 6-2 gewonnen wedstrijd, juichte de Zweed niet eens meer. In de tweede helft gebeurde er iets opmerkelijks, iets wat iedereen is bijgebleven. Ibrahimovic ging op avontuur, op jacht naar misschien wel het allermooiste doelpunt ooit in een Ajax-shirt.
Doorbraak
Het stadion ontplofte en iedereen ging uit zijn dak. Behalve Van der Vaart. Hij vertrok geen spier. De wereld leerde Zlatan Ibrahimovic kennen. Zlatan op z'n best. De Zlatan van nu. Het was misschien wel dé grote doorbraak van de Zweedse spits. Dat had hij zelf ook door. Verschillende Italiaanse clubs zaten achter de aanvaller aan en het kon ze weinig boeien dat Zlatan moeilijk in de omgang was. AS Roma had lange tijd interesse in de lange aanvaller. Een dag voor het verstrijken van de transferperiode sloot Juventus zich aan in de strijd om zijn handtekening. Juve deed een bod van 16 miljoen dat Ajax niet kon laten liggen. Ibrahimovic liet Ajax in de steek en tekende een miljoenencontract bij de Oude Dame.

Slechte periode Ajax
Dit zorgde voor verontwaardiging bij de aanhang van Ajax. De Amsterdammers hadden te weinig tijd om een waardige vervanger aan te trekken en moest het tot de winterstop doen met Yannis Anastasiou en Wesley Sonck. Can you remember?! De Griekse aanvaller had 17 wedstrijden nodig voor 4 doelpunten, terwijl Sonck in 14 wedstrijden slechts 2 keer kon juichen. Ajax haalde hals over kop Angelos Charisteas, maar ook hij overtuigde niet. Het werd een waardeloos jaar voor de Amsterdammers. PSV werd met 10 punten verschil kampioen en pakte ook nog eens de beker. Het duurde vervolgens 7 jaar voordat Ajax weer de schaal omhoog mocht houden.

Op z'n neus
En Van der Vaart? Pakte hij zijn revanche op Zlatan? Zeker! Maar niet op het voetbalveld. Op bezoek bij Ajax-supporter Jonny de Mol mocht hij zijn golfballetje mikken op het hoofd van Ibrahimovic. En daar kreeg Van der Vaart maar wat zin in. Recht op z'n neus! Toek.
Door Sjoerd Maresch