Portugal – Nederland: videoscheids moet herhaling ‘Slag om Nürnberg’ voorkomen

26 maart 2018

Pro Shots / Stanley Gontha

Voor het eerst in 113-jaar interlandvoetbal krijgt het Nederlands elftal te maken met een videoscheidsrechter (VAR). In de oefenpot tegen Portugal zit de fransman Nicolas Rainville op een schermpje mee te kijken. Dat is maar goed ook! Denk maar even mee terug naar Portugal tegen Nederland op het WK 2006: 'De slag bij Nürnberg'.


Zondag 25 juni 2006, de dag dat Nederland niet verslagen werd door een goed, maar door een sluw Portugal. Het spreekwoord luidt niet voor niets: wie niet sterk is, moet slim zijn. Dat waren de Portugezen die avond.

Meest vieze wedstrijd ooit!
16 gele en 4 rode kaarten vielen er in de 90 minuten die scheidsrechter Valentin Ivanov had om straffen uit te delen. Op papier is dat elke 4 en een halve minuut een kaart. Daarmee is het officieel de meest vieze wedstrijd op een WK ooit!

Mark van Bommel zette die avond het juiste voorbeeld neer, door in de 2e minuut de 1e gele kaart van de wedstrijd te pakken. Hij tackelde Cristiano Ronaldo vies op zijn hak. De toon was gezet. Portugal zette de 'theatermodus' aan en wisten de wedstrijd binnen te slepen: 1-0.

Tussen de benen van Heitinga
Meest smerige overtreding van de avond komt op naam van Deco. Een tackle tussen de benen van een jonge Johnny Heitinga. Wesley Sneijder heeft er na die tik genoeg van en stormt op de Portugese groep rond Heitinga af om Petit tegen de grond te duwen. Die daar ook geel voor vangt.

Die avond was Nederland en Portugal de perfecte reclame voor anti-voetbal. Zelfs zo erg, dat de wedstrijd zijn eigen Wikipedia-pagina heeft. Geen mooi spel, mooie dribbels of mooie goals. Nee, grove tackles, vieze schwalbes en kaarten in overvloed. Maar al te goed dat er maandagavond een videoscheidsrechter meekijkt.