Vitesse wil de huur van stadion Gelredome niet meer betalen

1 april 2020

Orange Pictures

Vitesse wil de huur van stadion Gelredome niet betalen. De Arnhemse club zegt ‘ongekend hard getroffen’ te zijn door de coronacrisis. Stadioneigenaar Michael van de Kuit is totaal not-amused. Hij vindt dat de Russische clubeigenaar en miljardair Valeri Oyf de kosten van de Eredivisie-club maar moet dragen.


Vitesse stelt in een brief naar de betrokken partijen dat alle inkomsten opdrogen, terwijl een flink deel van de vaste lasten ‘ongewijzigd’ is. De situatie is onhoudbaar, schrijft algemeen directeur Pascal van Wijk van Vitesse. De profclub wil in gesprek met de betrokken partijen om ‘tot een redelijke oplossing’ te komen.

1,8 miljoen euro per jaar
Vitesse betaalt 1,8 miljoen euro huur per jaar aan Gelredome. De Arnhemse club krijgt een klein percentage aan inkomsten uit de verkoop van eten en drinken. Nu er niet wordt gevoetbald wordt er volgens de club ook geen gebruik gemaakt van het stadion.

'Je hebt niet kúnnen en niet wíllen betalen'
Van de Kuit begrijpt dat de inkomsten zijn verdwenen, maar wijst op goed ondernemerschap. Hij vindt dat Vitesse ‘een buffer moet hebben’. Hij gelooft ook niet in de noodzaak. "Je hebt niet kúnnen en niet wíllen betalen.”