Vitesse wint de Beker en pakt de eerste prijs in de clubhistorie

admin • 22:56, 30-04-2017 / Laatste Update: 15:10, 12-12-2023

Vitesse heeft voor het eerst in de 125-jarige historie een hoofdprijs gewonnen! Ricky van Wolfswinkel was met 2 goals de grote man in de bekerfinale tegen AZ. Hij hielp zijn club aan de Dennenappel.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Beide ploegen waren op papier gelijkwaardig, maar AZ nam meteen het heft in handen. Via Derrick Luckassen waren de Alkmaarders in de 2de minuut al héél dichtbij. Zijn wegdraaiende vrije trap van een meter of 22 spatte uiteen op de lat.

3. Derrick Luckassen raakt de lat namens AZ #azvit #dg pic.twitter.com/S8iLpbIFgG

— Julian Droog (@JulianDroog) 30 april 2017

AZ vliegt uit startblokken

Vitesse, dat graag de eerste prijs uit de 125-jarige clubhistorie wilde pakken, begon heel angstig aan de wedstrijd. De ploeg van Henk Fraser werd in de eerste 10 minuten behoorlijk teruggedrongen door een aanvallend ingesteld AZ. Uit een aantal standaard situaties werd AZ behoorlijk gevaarlijk, maar het miste de scherpte in de afwerking. De ploeg van John van den Brom, die dik 12 jaar voor Vitesse speelde en ook nog trainer was, had in de eerste 20 minuten de touwtjes stevig in handen.

Bij Henk Fraser zorgde dat voor de nodige irritatie, want zijn ploeg kwam totaal niet aan voetballen toe. Het enige gevaar was een kopballetje van Nathan.

Zenuwen uit de benen

Nadat de finalezenuwen uit de benen waren gespeeld, ging het tempo wat uit de wedstrijd. Beide ploegen waren wat meer op zoek naar de controle, waardoor het wat gelijker opging. Dit zorgde er wel voor dat de kansen schaarser werden. Met name Vitesse stelde teleur in de eerste helft, maar AZ wist ook niet echt te overtuigen. Daardoor kon het in de tweede helft alleen maar beter worden.

AZ de gevaarlijkste

De donderpreek van Fraser leek meteen zijn effect te hebben, want Milot Rashica kreeg meteen een kans vanaf de 16 meter. Hij zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Tim Krul.

Echte grote kansen bleven uit, waardoor de spanning wat uitbleef. Toch was AZ steeds maar weer gevaarlijk uit hoekschoppen en vrije trappen. Luckassen kopte een hoekschop gevaarlijk voor het doel en Ron ‘Beton’ Vlaar had even later ook een goede kopkans.

Rickyyyyyy

En waar je op een gegeven moment gaat denken aan een mogelijke verlenging, is daar ineens Ricky van Wolfswinkel. Uit het niets kopte hij Vitesse op 1-0. De topschutter kwam voor Krul die al klaar stond om de bal op te vangen en kopte de bal in de lange hoek uit een voorzet van Rashica.

De goalgetter van Vitesse nam zijn ploeg bij de hand, want hij gooide in de 88ste minuut de wedstrijd in het slot. Van Wolfswinkel kapte een slapende Vlaar uit en rondde heel knap af. Hij schoot de bal koeltjes in de lange hoek langs Tim Krul. Dat was alweer zijn 21e doelpunt van het seizoen.

De tweede treffer van Van Wolfswinkel bleek de doodsteek te zijn. Hij loodste zijn club naar de KNVB-beker en was samen met zijn ploeggenoten uitbundig na het laatste fluitsignaal.