De vloek van de knieblessure: 'Hoe fit je ook bent, je kunt er altijd doorheen klappen'
i

bsr

De vloek van de knieblessure: 'Hoe fit je ook bent, je kunt er altijd doorheen klappen'

admin • 11:49, 14-01-2020 / Laatste Update: 05:17, 07-01-2024

In Nederland hebben we Donyell Malen, in Frankrijk gebeurde het bij Memphis Depay en deze week waren Merih Demiral (Juventus) en Nicolo Zaniolo (AS Roma) de sjaak. Door een verkeerde stap, een rare draai of een ongelukkige stap kregen ze een zware knieblessure. Is het allemaal botte pech, of gaat er hier iets anders fout?

Een knie- of kruisbandblessure krijgen is een van de zuurste dingen die een voetballer kan overkomen. Vaak heeft de tegenstander er weinig mee te maken. Meestal blesseer je jezelf, bijvoorbeeld door een verdraaiing of bij een verkeerde landing na een sprong. Als je eenmaal geblesseerd bent, duurt het herstel lang. Heel lang. Het kan soms wel 12 maanden duren voordat je er weer bovenop bent.

Voorkomen

Gelukkig zijn er er zijn manieren waarmee je zo’n ernstige knieblessure kunt voorkomen. "Maar hoe fit je ook bent, dan nog kun je door je knie heen klappen, met alle gevolgen van dien", zegt Frank Backx, hoogleraar klinische sportgeneeskunde aan het UMC Utrecht, tegen Sportnieuws.nl.

Volgens Backx zijn er 2 manieren waarmee je de kans op een knieblessure in ieder geval iets kleiner kunt maken. "Je kunt met krachttraining de spieren rondom je knie versterken. Maar het belangrijkste is de coördinatie. Je spieren moeten goed samenwerken. Er zijn bewijzen dat dat voor minder blessures in het algemeen zorgt, maar het kan zeker niet al het knieletsel voorkomen."

X-stand

De kans op een knieblessure wordt groter als een voetballer wegdraait maar zijn voet in de grond blijft staan, maar je kunt ook ongelukkig landen. Als je bijvoorbeeld een duw krijgt, moet het eigenlijk zo zijn dat je enkel/voet recht onder je knie landt. "Als je knie helemaal naar het midden gaat, in een soort x-stand, dan komt je kruisband onder dusdanige spanning te staan dat-ie wordt uitgerekt en gaat scheuren."

Volgens Backx kan oververmoeidheid het risico op een knieblessure vergroten. "Een oorzaak van een gescheurde kruisband is dat je spieren te laat aanspannen. Door vermoeidheid zou je kunnen zeggen dat je spieren minder snel reageren, daardoor kunnen je beenspieren je niet op tijd opvangen."

Roma

Een club die veel met knieblessures te maken heeft gehad, is AS Roma. Nicolo Zaniolo is alweer de 15e speler in 6 jaar tijd (sinds de blessure van Kevin Strootman in 2014), die zijn kruisband scheurde. Alessandro Florenzi en David Bouah liepen de blessure zelfs 2 keer op, waardoor het totale aantal op 17 ligt. "Dat is gigantisch veel", zegt Backx. "Een groot gedeelte zal pech zijn, maar als iets heel vaak voorkomt, dan moet je je wel afvragen of je er niet iets aan moet doen. Je kunt er dan bijvoorbeeld aan denken - en misschien doen ze dat ook wel bij Roma - dat je iets in de training aanpast."

Speelschema

Zoals je net las: oververmoeidheid kan de kans op een knieblessure vergroten. En laat 'oververmoeidheid' nou net een veelgehoorde klacht van trainers zijn. Vooral in de Premier League, met z’n overvolle speelschema’s, lijken ze er wat van te kunnen. "Je ziet inderdaad dat clubs meer wedstrijden gaan spelen vanwege de vereiste inkomsten, maar aan de andere kant: voetballers hebben nog steeds voldoende rustmogelijkheden. Als je het vergelijkt met andere sporters, bijvoorbeeld duursporters: die maken veel meer trainingsuren. Het is wel de vraag wat profvoetballers nog allemaal meer doen naast het voetbal en of ze wel voldoende herstellen. Er moet altijd een balans tussen inspanning en herstel zijn."