Voorstel KNVB aan minister: laat profteams op 22 juni weer in groepsverband trainen

6 juni 2020

ANP

Het is de bedoeling dat profclubs op 22 juni weer in groepsverband kunnen trainen. Mét fysiek contact, dus. KNVB-directeur Eric Gudde stelde dat vrijdag voor aan Martin van Rijn, de sportminister. Gudde kwam met nog meer plannen op de proppen.


Halverwege juli wil de KNVB oefenwedstrijden tussen Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs zien. In september moeten de competities weer beginnen, zonder publiek. In januari 2021 hoopt de KNVB weer toeschouwers te kunnen toelaten in stadions.

Gudde: "We kunnen eigenlijk ook niet tot 1 september wachten, want ik heb begrepen dat de UEFA denkt dat er eind augustus al duels in de voorronden van de Champions League en Europa League worden gespeeld. De eredivisie en eerste divisie zouden dan in september weer moeten beginnen."

KNVB heeft 140 miljoen euro nodig
Bij de meeting met de sportminister vertelde Gudde dat het betaald voetbal maximaal 140 miljoen euro van de overheid nodig heeft om de coronacrisis te overleven. "Maar dan heb je over het allerslechtste scenario", lichtte Gudde toe. "Dan heb je het over een scenario dat we een heel seizoen zonder publiek spelen. Maar dat bedrag wordt al snel minder als we eerder met fans kunnen spelen. En dat moet ook zo snel mogelijk. We wachten niet alleen op een vaccin. We onderzoeken meer mogelijkheden. Stadions kan je misschien ‘coronaproof’ maken. Mondkapjes en temperatuurmetingen kunnen helpen. In het openbaar vervoer en bij kappers zijn ze ook flexibel. We willen ook door."