VVOG-speler doet aangifte na racistische leuzen

7 maart 2016

screenshot
Speler VVOG doet aangifte na oerwoudgeluiden

VVOG-amateur Pernelly Biya heeft maandag aangifte gedaan van racisme. De voetballer werd zaterdag belaagd met oerwoudgeluiden in de wedstrijd tegen Harkemase Boys. Beide elftallen stapten uit protest het veld af.

Scheidsrechter Keijl trad zaterdag niet op tegen de oerwoudgeluiden en gaf zelfs een rode kaart aan de assistent-trainer van VVOG, die de arbiter besluiteloosheid verweet. ,,Die scheidsrechter heeft slapeloze nachten en is goed ziek van wat er is gebeurd. Maar op een sportpark met 1.000 toeschouwers is het nu eenmaal onmogelijk om alles te horen wat er geroepen wordt. Dus je kunt vragen stellen bij de handelswijze van de scheidsrechter of iets vinden van een assistent-trainer die iets roept of zegt, maar in de kern draait het hier om een idioot langs het veld die oerwoudgeluiden maakt", laat directeur amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee van de KNVB in een verklaring weten.

Gezond verstand
,,Het beste signaal kwam hier dan ook van de spelers op het veld. Beide teams trokken een strakke lijn. Tot hier en niet verder. Zij hadden tot dan toe 86 minuten sportief gevochten voor een overwinning van hun club, een spannend duel in een heerlijk voorjaarszonnetje, maar een duel dat abrupt werd verpest door iemand langs te lijn."

Van der Zee: ,,We kunnen voor dit soort incidenten richtlijnen en protocollen schrijven. We kunnen van de scheidsrechter verlangen onze ogen en oren zowel op als naast het veld te zijn. Maar het belangrijkste is dat we ons gezond verstand gebruiken. Dat iedereen op het voetbalveld zijn verantwoordelijkheid pakt, en zegt 'dit pikken we niet'."

Keihard straffen
Volgens de KNVB gaat het om een jeugdige toeschouwer die de oerwoudgeluiden maakte. ,,De tuchtcommissie gaat verder over zijn straf, maar persoonlijk zeg ik: keihard straffen. Los daarvan hoop ik dat deze jongen de les van zijn leven heeft gehad'', aldus Van der Zee.

Biya weet nog niet of hij aangifte doet tegen 1 dader of een groep supporters. ,,Er lachten ook 10 á 20 mensen mee. Die zijn net zo slecht'', zegt de voetballer in De Stentor.

De supportersvereniging van Harkemase Boys zei maandag al in actie te komen tegen racisme.