Waarom het logisch is dat niet AZ maar Ajax kampioen wordt bij stopzetten Eredivisie

2 april 2020

ANP

Mocht de KNVB beslissen dat het seizoen eindigt én dat dan op basis van de huidige stand de 'prijzen' verdeeld worden, dan is dat gewoon eerlijk en logisch. Ondanks een hoop kritiek van fans van vooral AZ en andere anti-Ajax-supporters, speelt de KNVB het spelletje dan volgens de regels die al jarenlang gelden in de Eredivisie.


Ajax en AZ delen na 25 wedstrijden de koppositie in de Eredivisie, beide ploegen hebben 56 punten. Het doelsaldo (+45 om +37) is in het voordeel van Ajax en daarmee zouden de Amsterdammers tot kampioen van Nederland uitgeroepen kunnen worden door de UEFA en/of de KNVB. Onderling resultaat, waar fans naar wijzen, is al jaren geen doorslaggevende reden in de Eredivisie om een verschil in stand aan te wijzen.

Onderling resultaat
Ja, het klopt dat AZ qua onderling resultaat boven Ajax staat. AZ won namelijk beide duels. In Alkmaar werd het 1-0, in Amsterdam werd het na de winterstop 2-0 voor AZ. Maar dat telt dus niet, hoe graag sommige fans dat ook zouden zien. De regel dat doelsaldo boven onderling resultaat gaat, geldt namelijk al jaren.

1 doelpunt verschil
Met hetzelfde standpunt was PSV bijvoorbeeld op de wereldberoemde slotdag van de Eredivisie in 2006/2007 geen kampioen geworden. Toen werden de Eindhovenaren op 1 doelpunt verschil kampioen, Ajax kwam nét tekort. Als we in dat seizoen naar onderling resultaat kijken dan had Ajax juist kampioen moeten worden. In Amsterdam verloren de Amsterdammers weliswaar met 1-0, in Eindhoven werd er gehakt gemaakt van PSV: 5-1. Op onderling resultaat dus beter dan PSV. Maar het ging om doelsaldo.

Logisch
Daarom zou het logisch zijn als Ajax 'gewoon' kampioen wordt bij de beslissing van de UEFA/KNVB om de competitie stop te zetten en de koploper van dat moment uit te roepen tot kampioen.