‘We’ kunnen vandaag Oostenrijk al voorbij op de coëfficiëntenlijst

22 augustus 2019

BSR Agency

PSV, Feyenoord en AZ spelen donderdagavond niet alleen belangrijke wedstrijden voor zichzelf, maar voor heel het Nederlandse voetbal. De 3 clubs kunnen er in de heenwedstrijd van de play offs voor de Europa League voor zorgen dat we Oostenrijk voorbij gaan op de coëfficiëntenlijst.


Zoals je misschien wel weet, staat Nederland op dit moment 12e op die gevreesde lijst. Dat zou betekenen dat de Eredivisiekampioen van het seizoen 2020/21 zich niet direct plaatst voor de Champions League. Bij een 11e plek op de coëfficiëntenlijst is dit (hoogstwaarschijnlijk) wel het geval.

Die moeten we dus hebben! Op dit moment heeft Oostenrijk die plek nog in handen. Maar Nederland staat daar zo dicht achter, dat een winstpartij én een gelijkspel vanavond genoeg zijn om over Oostenrijk heen te gaan. Ook 3 gelijke spelen zouden volstaan.

Nog niet definitief
Dat zou natuurlijk heel lekker zijn, maar we mogen ons dan nog niet rijk rekenen. Uiteraard wordt er pas na afloop van het seizoen gekeken hoe de coëfficiëntenlijst ervoor staat. Oostenrijk is met RB Salzburg (CL), LASK LINZ (CL of EL) en Wolfsberger AC (EL) tot de winterstop al zeker van 3 Europese ijzers in het vuur.

Nederland is tot nu toe alleen zeker van Ajax (CL of EL), maar hopelijk komen PSV, Feyenoord en AZ daar nog bij. Dat zou voor de coëfficiëntenlijst natuurlijk fantastisch zijn.

Bonuspunten in de Champions League
Oostenrijk heeft nog wel een flink voordeeltje. Als kampioen is RB Salzburg al zeker van de groepsfase van de Champions League. Dit levert in 1 klap al 4 extra punten op. Het is dus eigenlijk zaak dat Ajax aankomende week het hoofdtoernooi van de CL haalt, om ook die bonus te krijgen. Na de 0-0 op Cyprus tegen APOEL Nicosia moet Ajax het in eigen huis afmaken.

Daarnaast zou het heel chill zijn als er wat hulp uit België komt. LASK Linz mag namelijk ook nog dromen van de groepsfase van de Champions League - en dus van die lekkere bonus. Zij verloren hun 1e play off-wedstrijd in eigen huis wel met 0-1 van Club Brugge. Dat wordt in België dus nog een hels karwei voor de Oostenrijkers.