De week van de waarheid voor Peter Bosz

20 mei 2016

ProShots

Peter Bosz begint morgen aan een week die hem landskampioen van Israël kan maken, winnaar van de beker én de nieuwe trainer van Ajax. De eerste twee prijzen, daar moet Peter Bosz als coach van Maccabi Tel Aviv nog keihard voor knokken. Voor de baan bij Ajax is de weg inmiddels vrijgemaakt.

Ajax heeft de ervaren coach - Bosz begon 16 jaar geleden al als hoofdtrainer - uitverkozen als de best geschikte opvolger van Frank de Boer. Vorige week berichtte deze krant vanuit Israël al over de aanstaande deal. Sindsdien heeft Ajax geen toenadering meer gezocht tot andere trainers zoals John van den Brom.

Gecharmeerd
Bij Ajax is de huidige leiding, net als trouwens die bij PSV, al langer gecharmeerd van Bosz. Alleen was (of is) er bij de nummers 1 en 2 van de Eredivisie tot nu toe geen vacature door de aanwezigheid van De Boer en Phillip Cocu.

Bosz (52) op zijn beurt is ambitieus. In het recente verleden sprak hij onder meer met Zenit Sint-Petersburg, een club die jaarlijks strijdt om het kampioenschap in Rusland. In januari van dit jaar koos hij met Maccabi Tel Aviv voor een titelkandidaat en Champions League-deelnemer in het buitenland.

Eigen staf
Bosz gaat in Amsterdam zeker niet zijn eigen staf samenstellen. Hij neemt Hendrie Krüzen mee, zijn vaste assistent bij al zijn clubs. Omdat Bosz in Israël nog een doorlopend contract heeft, moet een geïnteresseerde club dat afkopen. Maar dat loopt wel los, aangezien Bosz daar bij zijn komst in januari al afspraken over maakte.

Tot aan 24 mei krijgt Bosz van Ajax eerst nog alle ruimte om zijn laatste twee klussen in Israël te klaren. Morgen is de eerste 'finale': de ontknoping in de titelstrijd. Op de laatste speeldag kan zowel Maccabi als Hapoel Beër Sjeva kampioen worden.

De Boer
Ajax praat ondertussen verder met De Boer over de financiële afwikkeling van zijn voortijdig beëindigde contract. Een eerste voorstel van de club voor een compensatieregeling is verworpen.

Is Peter Bosz een geschikte opvolger voor Frank de Boer?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...