Winnend Ajax officieus kampioen na pijnlijke nederlaag PSV

BSR/SOCCRATES

admin • 18:24, 12-05-2019 / Laatste Update: 14:14, 12-12-2023

We kunnen de kampioen van de Eredivisie al met potlood gaan opschrijven! Doordat Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena met 4-1 wist te winnen van FC Utrecht en achtervolger PSV op bezoek bij AZ met 1-0 verloor, kan de schaal een enkele reis naar Amsterdam bijna niet meer ontgaan.

Het verschil is met nog 1 wedstrijd te spelen - komende woensdag - 3 punten in het voordeel van de Amsterdammers. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft bovendien een véél beter doelsaldo dan PSV (+84 om +70).

Ajax met de schrik vrij en kan champagne bijna ontkurken

Toch was het niet de hele zondagmiddag feest in de Johan Cruijff Arena. Utrecht vloog uit de startblokken en kwam na 37 seconden zelfs op voorsprong. De 'kater van Tottenham' leek meteen weer boven te komen drijven - voor zover die al weg was - en dat was allemaal te danken aan Othman Boussaid. De speler van Utrecht kreeg alle tijd en ruimte om de bal achter Onana in de verre hoek te schieten.

Natuurlijk werd er in Alkmaar hard gelachen en gejuicht door de meegereisde aanhang van PSV, maar Ajax rechtte al snel de rug. Klaas-Jan Huntelaar, die weer de voorkeur kreeg boven Kasper Dolberg, was na een kwartiertje verantwoordelijk voor de gelijkmaker. De ervaren spits gleed het leer bij de eerste paal achter David Jensen, wat Hunterlaars 16e treffer van het seizoen betekende.

Voor rust werd de eindstand zelfs op het bord gezet. Tegen Spurs ging het fout in de blessuretijd, nu had Ajax zelf geluk met wat extra seconden. Huntelaar miste de voorzet van Joël Veltman, maar Dusan Tadic bracht hem bij de 2e paal knap terug. De bal belandde uiteindelijk op het hoofd van Donny van de Beek, die wel raad wist met dit kansje.

De opluchting gierde door de JCA. Mede doordat PSV 4 minuten na de thee op achterstand kwam tegen AZ zaten de Ajax-fans toch wat lekkerder op hun stoeltje. Helemaal toen Tadic ook nog zijn goaltjes wist mee te pikken. De Serviër maakte er een kwartier voor tijd 3-1 van, door van dichtbij simpel binnen te tikken en iets later benutte hij ook nog een pingel. Hiermee komt zijn seizoenstotaal tot nu toe op 26.

PSV kan kampioenschap wel vergeten na pijnlijk

PSV moest - op papier - een lastigere wedstrijd spelen dan concurrent Ajax. In Alkmaar had het team van Mark van Bommel dan ook maar 1 simpel doel: winnen. Aangezwengeld door de vroege achterstand van Ajax wilde PSV op zoek naar een goal, maar vonden een stug AZ tegenover zich. Kansjes waren er over en weer; de bal wilde er echter niet in.

Pablo Rosario, Luuk de Jong, Donyell Malen: allemaal hadden ze op het scorebord kunnen komen, maar AZ-goalie Marco Bizot was een grote sta-in-de-weg. Aan Alkmaarse zijde was Calvin Stengs lekker op dreef. De schoonzoon van Frank de Boer wist echter ook niet te scoren.

In de rust zag PSV dat Ajax de achterstand had omgebogen naar een 2-1 voorsprong en dus wist de ploeg waar het aan toe was. De Eindhovenaren kregen echter meteen de deksel op de neus. In de 49e minuut leed Rosario balverlies en 'vergat' mee te lopen met Guus Til. Die werd vervolgens goed bediend door Mats Seuntjes en het was voor Til een koud kunstje om het leer tegen de touwen te werken.

Van Bommel moest iets doen en bracht even later Érick Gutiérrez in de ploeg en instrueerde zijn ploeg om 4-2-4 te gaan spelen. Dit offensief zorgde meteen voor kansen voor Malen, maar de aanvaller was niet scherp.

Aan de andere kant was Adam Maher even dicht bij 2-0; zijn vrije trap belandde op de lat. Maar toch was het vooral PSV dat de aanval zocht. Angeliño dacht te kunnen juichen, maar de Spanjaard zag Albert Gudmundsson een meter voor de lijn redding brengen.

En zo viel de droom van PSV dus in duigen.